RECEPT. Plukbrood met kaas en slarollen

 

 ©  Vier

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: plukbrood met kaas en slarollen.

vwh,

Het plukbrood

  • 1 klein rond (bruin) brood (niet gesneden!)
  • 200 g raclettekaas (sneetjes)
  • 100 g camenbert
  • een handje zwarte olijven (ontpit)
  • een handje noten (bv. waloten)
  • een teen knoflook
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • scheutjes vloeibare honing
  • scheutjes olijfolie

Slarollen

  • 1 kraakverse kropsla
  • 1 stronk witloof
  • 1 rode biet (kant-en-klaar)
  • 1 zoete appel (bv. Jonagold)
  • enkele takjes bladpeterselie
  • een handje bieslook
  • ½ citroen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt (ongezoet)
  • peper en zout

Bereiding:

met kaas

  • verwarm de oven voor op 180°C
  • snijd een kruispatroon in het brood zonder door te snijden tot op de bodem
  • vul alle inkepingen royaal met plakjes raclette en stukken camembert
  • prop er her en der stukjes van de lookteen tussen en doe hetzelfde met pluksels verse tijm en rozemarijn
  • stop ook (halve) olijven en noten in de insnijdingen
  • druppel tenslotte wat olijfolie en vloeibare honing over het gevulde broodje
  • leg het plukbrood in een ovenschaal en schuif het in de hete oven
  • laat het opwarmen tot al de kaas gesmolten is (ong. 20 minuten)
  • serveer warm

Slarollen

  • pluk de bladeren van de sla los en spoel ze voorzichtig schoon
  • leg de grote buitenste slabladeren opzij om ze straks als wrap te gebruiken
  • snijd het hart van de sla fijn en doe de stukjes in een mengkom
  • snijd ook het witloof, de rode biet en de (geschilde) appel fijn
  • meng alle groeten en het fruit met wat mayonaise en yoghurt (50/50)
  • snipper de peterselie en de bieslook fijn en meng de verse kruiden door de sla, samen met wat citroensap, peper en zout
  • snijd de dikke bladnerf uit de buitenste slabladeren
  • leg telkens een slablad op je werkplank met de onderzijde van het blad naar je toe
  • schep er wat van de salade op en rol tot een groene wrap
  • doe hetzelfde met de andere grote slabladeren
  • serveer ze als frisse hap bij het rijkelijk gevuld plukbrood

‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18u45 op Vier.

LEES OOK