Meer dan 60.000 koala’s getroffen door Australische bosbranden in 2019-2020

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De verwoestende bosbranden die Australië in de zomer van 2019-2020 teisterden, hebben uiteindelijk meer dan 60.000 koala’s getroffen. Dat blijkt uit een WWF-rapport dat maandag is vrijgegeven. Alles samen werden bijna drie miljard dieren aan de branden blootgesteld.

De zomer van 2019-2020 staat down under te boek als de “zwarte zomer”. De schade door bosbranden brak alle records, na een van de heetste en droogste jaren sinds de weermetingen begonnen. De vlammen legden zowat 19 miljoen hectare in het zuiden en het oosten van Australië in de as.

Heel wat inheemse dieren lieten het leven. Anderen werden als gevolg van de branden tijdens die zwarte zomer geconfronteerd met verwondingen, rookvergiftiging, trauma, hittestress, uitdroging en het verlies van hun habitat. Op het moment dat de bosbranden zich voordeden bevonden zich in de getroffen gebieden volgens het rapport ongeveer 143 miljoen zoogdieren, 2,46 miljard reptielen, 181 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers.

Zaadverspreiding via drones

Topman Dermot O’Gorman van WWF Australië had het over een ongelooflijk aantal en verklaarde dat zijn organisatie aan een plan werkt om de koalapopulatie in Australië een boost te geven. Tegen 2050 wil hij het aantal koala’s in het oosten van het land verdubbelen, klonk het.

Volgens O”Gorman is het meer dan verontrustend dat een diersoort die sowieso al in moeilijkheden verkeerde, zo hard getroffen werd. In het kader van het “Koalas Forever”-plan wil WWF-Australië zich daarom inzetten om het tij te keren. Via drones zal er zaadverspreiding plaatsvinden zodat nieuwe bomen koalacorridors creëren. Ook zal er een fonds op poten gezet worden dat landeigenaars moet aanmoedigen om veilige leefgebieden voor koala”s te voorzien.

Bedreigde diersoort

Een parlementair onderzoek in Australië bracht enkele maanden geleden nog aan het licht dat koala”s in de staat New South Wales dreigen uit te sterven tegen 2050 als er geen dringende overheidsinterventie komt. In New South Wales waren koala’s al een bedreigde diersoort voor de bosbranden. De vernietiging van koalahabitat door de ontginning van land voor onder andere landbouw, mijnbouw en bosbouw beïnvloedt de koalapopulaties al gedurende vele decennia, luidde het toen. Daarnaast heeft ook de klimaatverandering een grote negatieve impact op koala’s aangezien ze de dreiging van natuurrampen, zoals droogte en bosbranden, erger maakt. Koala’s leven, behalve in New South Wales, ook in de staten Victoria, Zuid-Australië en Queensland.

Door cevt
AANGERADEN