Levenslang geëist tegen Ali Riza, hoofdverdachte van aanslagen Charlie Hebdo

Een schets van Ali Riza. ©  AFP

Bron: BELGA

Het Franse antiterreurparket heeft celstraffen van vijf jaar tot levenslang geëist voor de veertien beschuldigden in het proces over de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en de supermarkt Hyper Cacher, in januari 2015. Hoofdverdachte Ali Riza Polat riskeert levenslang voor zijn sleutelrol in de voorbereiding van de aanslagen. Ook Mohamed Belhoucine, die bij verstek terechtstaat, moet volgens de aanklagers levenslang de cel in.

Eerder raakte al bekend dat er dertig jaar cel wordt geëist tegen Hayat Boumeddiene, de voortvluchtige vriendin van Amedy Coulibaly. Volgens de aanklagers speelde ze een belangrijke rol. “Ze heeft nooit de juistheid van de acties van haar man ontkend”, meent het parket. Bovendien is ze een propaganda-instrument geworden van terreurgroep Islamitische Staat, hekelde het parket verder nog.

Hayat Boumeddiene en Amedy Coulibaly. ©  AFP

Het proces over de aanslagen ging begin september van start en zit, na herhaaldelijke onderbrekingen, in de laatste rechte lijn. Bij de aanslagen kwamen in totaal zeventien slachtoffers om het leven, en ze luidden het begin in van een golf van terreur in Frankrijk.

In totaal staan veertien beschuldigden terecht voor het speciale hof van assisen. Ze worden ervan verdacht in meer of mindere mate logistieke hulp geboden te hebben aan de broers Saïd en Chérif Kouachi, en aan Amédy Coulibaly, de daders van de aanslagen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten