Collectieve vordering van Test Aankoop tegen Ryanair ontvankelijk verklaard

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De Brusselse ondernemingsrechtbank heeft de collectieve rechtsvordering die consumentenorganisatie Test Aankoop heeft ingesteld tegen de lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair, dinsdag ontvankelijk verklaard. Die vordering kwam er omdat Ryanair weigerde om consumenten te vergoeden die hun vlucht geannuleerd zagen door een staking van het Ryanair-personeel in 2018.

In de zomer van 2018 leidde een groot sociaal conflict bij Ryanair tot annulaties en vertragingen van tientallen vluchten. Volgens Test Aankoop ging het om 172 vluchten die getroffen werden. De Europese regelgeving en rechtspraak voorzien erin dat reizigers in een dergelijk geval recht hebben op een schadevergoeding, maar Ryanair weigerde te betalen. Test Aankoop startte daarom in juli 2019 een collectieve rechtsvordering op tegen de Ierse luchtvaartmaatschappij.

De ondernemingsrechtbank in Brussel heeft de collectieve vordering dinsdag ontvankelijk verklaard en gekozen voor het opt-insysteem. Dat wil zeggen dat gedupeerden zich zelf moeten aansluiten bij de vordering, binnen een termijn van drie maanden. De rechtbank heeft Ryanair bevolen om alle getroffen passagiers per e-mail of per post op te hoogte te stellen. Er is ook een deskundige aangesteld om die contactprocedure op te volgen.

Als de collectieve vordering slaagt, kunnen gedupeerden uiteindelijk vergoedingen van 250 tot 600 euro krijgen.

LEES OOK

Nu in het nieuws