Special van ‘Make Belgium great again’ over kinderarmoede

Frances Lefebure helpt kinderen in armoede voor eindejaar: “Moeten kiezen tussen boterham minder of een boek kopen, dat zou niet mogen in België”

Frances Lefebure in cadeaumodus tijdens opnamen in Mechelen. 

Frances Lefebure in cadeaumodus tijdens opnamen in Mechelen. © vtm 

Frances Lefebure werkt volop aan een eindejaarsspecial van Make Belgium great again die in het teken staat van kinderarmoede. “We verbinden daar meteen een cadeau-actie aan die vandaag start”, aldus de actrice en presentatrice.

Jo De Ruyck

“Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar in dit rijke land zijn er gezinnen waar ze moet kiezen tussen een boterham minder eten en een boek voor de kinderen kopen. Dat is toch onaanvaardbaar? In ons land leven ongeveer 466.000 kinderen in armoede.” Vanuit die gedachte en de vaststelling dat een coronajaar kinderarmoede alleen maar nijpender heeft gemaakt, werkt Frances Lefebure (32) aan een speciale aflevering van Make Belgium great again. Die wordt op 29 december uitgezonden, maar er is ook een actie aan verbonden die vandaag al wordt gelanceerd. “Op de website www.makebelgiumgreatagain.be kunnen mensen cadeautjes aankopen voor kinderen in armoede. Van educatief speelgoed over uitstapjes tot en met boeken.”

Lefebure onderstreept dat de geschenken slechts één aspect zijn. “We willen in de eerste plaats kinderarmoede bespreekbaar maken. Het is nog te sterk een verborgen probleem waar schaamte en taboe rond hangt. Bovendien gaat het om meer dan kinderen die tevreden moeten zijn met een paar sneakers uit de supermarkt terwijl anderen luxe merkschoenen dragen. Wetenschappelijk staat vast dat de ontwikkeling van een kind al vanaf zijn eerste levensjaar wordt geremd door armoede.”

Ook Gloria Boateng, An Lemmens en Ann Van Elsen nemen deel aan de actie van Frances Lefebure.   

Ook Gloria Boateng, An Lemmens en Ann Van Elsen nemen deel aan de actie van Frances Lefebure.  ©   VTM

In de special van Make Belgium great again zal Lefebure samen met Ann Van Elsen, An Lemmens en rapper, actrice en TikTokster Gloria Boateng het probleem in kaart brengen. “Ikzelf ben nu interviews aan het doen met gezinnen in armoede. Daar zitten heftige getuigenissen tussen. Een mama die vertelt dat ze in krappe weken zelf honger lijdt zodat haar kinderen genoeg zouden hebben, dat is schrijnend.”

Make Belgium great again, 29 december op VTM

Aangeboden door onze partners

Lees ook