Geld uit Libië, prepaidkaart en de erfgename van L’Oréal: afluisteraffaire kan Sarkozy jaren in cel doen vliegen

 

 ©  AFP

Frankrijk -

Als het van het Openbaar Ministerie afhangt, gaat de Franse ex-president Nicolas Sarkozy voor minstens twee jaar de cel in. De 65-jarige politicus wordt verdacht van misbruik van zijn positie en beïnvloeding van een magistraat in de “afluisteraffaire”.

Laurence Torck

In de “afluisteraffaire” of het “proces Bismuth” heeft het parket dinsdag vier jaar cel – waarvan twee jaar effectief – geëist tegen Nicolas Sarkozy en zijn medebeklaagden magistraat Gilbert Azibert en advocaat Thierry Herzog. Die laatste zou Sarkozy geholpen hebben om Azibert om te kopen in ruil voor informatie.

Liliane Bettencourt

Om de zaak te begrijpen, moeten we terug naar 2013. Nicolas Sarkozy had net het presidentschap verloren aan François Hollande toen het gerecht besliste om zijn telefoontjes af te luisteren. Er was een vermoeden dat de intussen ex-president zijn presidentscampagne van 2007 gefinancierd zou hebben met geld uit Libië. Maar door die telefoons af te luisteren, ontdekten de onderzoeksrechters dat Sarkozy nog een andere telefoon gebruikte met een prepaid-kaart. Daarmee belde hij naar zijn advocaat Thierry Herzog, onder de valse naam Paul Bismuth.

Ook de tweede telefoon werd daarop afgeluisterd, waardoor het gerecht te weten kwam dat Sarkozy verdacht goed op de hoogte was van de affaire-Bettencourt. Die zaak gaat over de bedenkingen van het gerecht over de manier waarop Sarkozy erin slaagde L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt te overtuigen om zijn partij Les Républicains te financieren. Het is advocaat-generaal Gilbert Azibert die hem de informatie verschafte. Uit de gesprekken tussen Sarkozy en Herzorg bleek dat de ex-president Azibert zou belonen met een zitje in de Raad van State van Monaco in ruil voor informatie.

Vertrouwen

Sarkozy verdedigde zich maandag en stelde dat hij “nooit de minste vorm van corruptie heeft gepleegd”. En hij beloofde tot het uiterste te gaan om zijn naam te zuiveren. Het is de eerste keer dat een Franse staatshoofd zich persoonlijk voor de rechtbank moest verantwoorden voor corrupte praktijken. Gisteren heeft het parket voor de drie mannen vier jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Nadat de hoorzitting gisteren werd geschorst, verliet Sarkozy de zaal zonder een verklaring af te leggen. Dat liet hij over aan zijn advocaat Jacqueline Laffont. “Mijn cliënt heeft er vertrouwen in dat het heel gemakkelijk zal zijn om deze vordering te ontmantelen”, verzekerde ze. De pleidooien van de verdediging zijn gepland voor vandaag en morgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten