Voormalig topman van ING Ralph Hamers wordt in Nederland vervolgd voor witwasaffaire

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Ralph Hamers, oud-topman van ING, wordt strafrechtelijk vervolgd voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de Nederlandse bank. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Het hof oordeelde dat de top van ING op de hoogte was van het falende beleid rond witwassen en dat onvoldoende werd gedaan om het toezicht te verbeteren. Hamers heeft daardoor bewust de kans aanvaard dat er “verboden gedragingen” zouden komen. Het hof merkt echter nadrukkelijk op dat niet wettig en overtuigend is bewezen dat hij strafbare feiten heeft gepleegd. Dat oordeel is voorbehouden aan de strafrechter.

ING kreeg in september 2018 een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen, waarbij het openbaar ministerie aangaf geen grond te zien voor vervolging van individuele ING-medewerkers. Verschillende partijen, waaronder financieel activist Pieter Lakeman met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI), wilden dat Hamers voor de kwestie alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd.

Hamers is inmiddels topman van het Zwitserse UBS.

ING telt, volgens de gegevens op de bedrijfswebsite, 53.000 werknemers in meer dan 40 landen, waaronder ook België. ING is een van de vier grote bankspelers in ons land.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten