Het is zowaar een roeier die eerste WK wielrennen op rollen wint, Thomas De Gendt spreekt van “mission impossible”

Jason Osborne is de allereerste wereldkampioene Zwift. De Duitser was woensdag de beste op zijn rollen. Pittig detail: Osborne is geen wielrenner, maar een roeier. Lionel Vujasin werd zesde en eerste Belg. Het zilver was voor de Deen Anders Foldager, het brons voor zijn landgenoot Nicklas Pedersen. Thomas De Gendt eindigde door keelpijn pas als 52ste: “Mission impossible”.

LEES OOK. Zuid-Afrikaanse wint eerste WK Zwift op haar verjaardag en sloopt ei zo na haar laptop, enige Belgische vond het “heel plezant”

Het allereerste WK op rollen werd verreden in de virtuele wereld van Watopia, op Zwift dus. Het werd een wedstrijd van 50 kilometer met een aankomst bergop aan 9 procent gemiddeld.

De Belgen kleurden de wedstrijd met een actieve Victor Campenaerts en Eli Iserbyt. De werelduurrecordhouder maakte de wedstrijd hard met enkele stevige tempoversnellingen, maar Campenaerts geraakte niet weg. Het was dus uitkijken naar de slotklim, ondanks een late uitval van onder andere Harm Vanhoucke. In de steile laatste meters pijnigde Osborne zijn roeibenen, met succes. De Duitser soleerde naar de regenboogtrui.

Osborne, wereldkampioen in de lichtgewicht skiff en Europees kampioen in de lichtgewicht dubbeltwee, legde de 50,035 kilometer op het platform Zwift 1.746 sneller af dan de Deen Anders Foldager. Een andere Deen, Nicklas Pedersen, werd op 2.095 derde. Belgisch Zwift-kampioen Lionel Vujasin finishte als zesde op 2.736. Lennert Teugels strandde net buiten de top tien: elfde op 3.424.

“Dit was een heel nieuwe ervaring voor mij”, verklaarde Osborn “Ik had wel al eerder op Zwift gereden, maar niet op zo’n groot event. Hier was de concurrentie wel heel sterk. Ik heb geprobeerd kalm te blijven, me in de groep te verschuilen, en heb alles opgespaard voor de slotklim.”

Campenaerts werd uiteindelijk 30e op 31.776 en werd in de uitslag nog voorgegaan door mountainbiker Jens Schuermans (14e op 5.693). Harm Vanhoucke werd 34e, Maximilien Picoux 48e en Thomas De Gendt, die last had van een keelontsteking, 49e. Eli Iserbyt en Julien Van Den Brande finishten buiten de top vijftig.

De volledige top tien:

Het is zowaar een roeier die eerste WK wielrennen op rollen wint, Thomas De Gendt spreekt van “mission impossible”
Foto: GoZwift

De Gendt: “Mission impossible met zere keel”

Thomas De Gendt sloot zijn eerste WK op het Zwift-platform af op een 52ste plaats. “Je hebt me niet echt gezien, maar dat zat er ook aan te komen. Mijn dochter Amber had vrijdag een keelontsteking en maakte koorts. Ook bij mij begon mijn keel dinsdagmorgen op te spelen, maar ik heb wel geen koorts. Ik voelde wel dat mijn hart 5 à 10 slagen per minuut te hoog was om goed te presteren”, aldus de Semmerzakenaar van Lotto-Soudal.

“Ik heb me voorbereid zoals ik dat voor een tijdrit doe. Losgereden en wat blokjes gedaan. Het ging tot de tweede klim. Daar reden ze in Watopia zo hard omhoog dat ik uit de wielen moest. Het is niet zoals in het wegwielrennen dat je dan nog kunt terugkeren. Tien meter achter? Dat is definitief gelost.”

De Gendt viel niet van verbazing om dat het een Duitse roeier werd die wereldkampioen eSports op Zwift werd. “Die kerels kunnen niet alleen heel lang afzien, maar ook heel hard afzien en ontzettend diep gaan. Dit is niet dezelfde sport als gewoon koersen. Zet die kerels op een wegfiets en je ziet iets helemaal anders, maar Zwift-koersen is wel iets voor krachtpatsers. Je moet vooral lang hoge wattages kunnen trappen.”

Campenaerts: “Wereldkampioen Osborne is geen simpele, hoor”

“Kostelijk geamuseerd”: zo vatte Victor Campenaerts zijn allereerste deelname aan het WK op rollen plaats. “Ik wist dat ik tegen de specialisten kansloos was, dus reed ik in functie van onze Belgische specialisten”, vertelde hij vanuit mijn ‘paincave’ in Gavere. “Ik ben nu nog altijd aan het uitrijden op het virtuele parcours zelfs.”

“Ik heb zelf mijn eigen kaart getrokken op zo’n vijftien km van de finish, maar er was geen beginnen aan. Dan heb ik maar in functie van de specialisten geprobeerd het peloton bij de voet van de slotklim op een lint te trekken voor o.a. Lionel Vujasin. Want zelf was ik daar bergop volkomen kansloos.”

“Dat Jason Osborne wereldkampioen is geworden, is niet echt een verrassing voor mij. Hij is op de fietsapplicatie Strava ook recordhouder van de Muur van Geraardsbergen en van de Monte Serra in Lucca. Roeiers zijn beesten hoor. We zagen al in de Container Cup hoe Tim Brys zwaar uitpakte. Ze zijn het gewoon van indoor superhard te trainen. Ik ben benieuwd hoe zowel Brys als Osborne het in het echte wegwielrennen zouden doen”, aldus de werelduurrecordhouder die volgend jaar voor Qhubeka-Assos rijdt en hoopt samen met Sander Armée naar de Tour te trekken. (hc)

Door Vincent Van Genechten, Hugo Coorevits
AANGERADEN