België bereid om doelgerichte EU-sancties tegen Turkije te overwegen

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

“De Europese Raad zou nieuwe acties, inclusief de mogelijkheid van doelgerichte sancties, tegen Turkije moeten overwegen.” Dat heeft premier Alexander De Croo woensdag gezegd in de aanloop naar een Europese top van staatshoofden en regeringsleiders waar de oplopende spanningen met Ankara besproken zullen worden.

De omgang met het Turkije van president Recep Tayyip Erdogan is één van de vele zwaarwichtige discussiepunten op de top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt. Turkije jaagt al maanden Griekenland en Cyprus in de gordijnen met zijn gasexploratiemissies in het oosten van de Middellandse Zee. Ook het gedrag van Turkije in Libië en in Nagorno-Karabach irriteert zijn partners, om nog maar te zwijgen van de herhaaldelijke aanvallen van Erdogan op de Franse president Emmanuel Macron.

In oktober besloten de Europese leiders om Turkije nog even tijd te geven om een gematigdere en meer constructieve koers in te zetten, maar de balans van de voorbije maanden oogt volgens Europees president Charles Michel niet erg positief. Turkije moet zijn “unilaterale initiatieven en vijandelijke retoriek” stoppen, zei de Belgische oud-premier vorige week nog.

Tot dusver heeft de EU enkel sancties opgelegd aan twee functionarissen van de Turkse openbare gasmaatschappij. Ze mogen de EU niet meer in en hun eventuele financiële tegoeden worden geblokkeerd. Mogelijk zetten de leiders de komende dagen het licht op groen voor bijkomende maatregelen. Individuen en organisaties toevoegen aan de sanctielijst is een reële optie, maar er liggen ook andere voorstellen op tafel.

“België pleit steeds voor een positieve agenda met Turkije, voor een dialoog rondom strategische uitdagingen en samenwerking op het vlak van migratie en de strijd tegen terrorisme”, zo blikte De Croo woensdag in het adviescomité Europese Aangelegenheden van de Kamer vooruit naar het debat.

De Belgische premier wijst echter ook met de vinger naar Turkije, dat bijvoorbeeld niet concreet wil ingaan op een Europees voorstel voor een multilaterale conferentie om de spanningen in de regio te milderen. Daarom “zou de Europese Raad nieuwe acties moeten overwegen, inclusief de mogelijkheid van doelgerichte sancties”, zei de premier.

De lidstaten kijken niet allemaal op dezelfde wijze tegen Turkije aan. Griekenland en Cyprus eisen uiteraard een harde aanpak, maar een land als Duitsland staat dan weer eerder op de rem. Erdogan zit op ramkoers met Macron, maar kan het intussen prima vinden met bijvoorbeeld de Hongaarse premier Viktor Orban.

AANGERADEN