Diep in het rood door corona

Vorig jaar nog 500 miljoen euro winst, nu miljardenverlies voor reisorganisatie TUI

 

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De coronapandemie heeft de Duitse reisorganisatie TUI diep in de rode cijfers geduwd. Het bedrijf sloot zijn gebroken boekjaar (dat loopt tot en met 30 september) af met meer dan 3,1 miljard euro verlies. Een jaar eerder maakte TUI nog 532 miljoen euro winst.

De omzet van TUI stortte in van 18,9 miljard naar 7,9 miljard euro. Vorige week maakte de groep al bekend dat het een derde steunpakket overeen was gekomen met de Duitse overheid, banken en private investeerders. Het ging opnieuw om een noodkrediet van 1,8 miljard euro, na eerdere kredietlijnen van 1,8 en 1,2 miljard euro.

TUI wil na het moeilijke jaar met zijn kostenbesparingsprogramma nog dieper snijden dan eerder aangekondigd. Het doel is nu om jaarlijks 400 miljoen euro te besparen, terwijl de reisorganisatie het eerder over 300 miljoen euro had. Het personeelsbestand kromp alvast met bijna een derde in van 71.473 op 30 september 2019 naar 48.330 een jaar later.

Licht aan het einde van de tunnel

Voor zijn komende boekjaar is ’s werelds grootste reisorganisatie optimistischer. “De pandemie is niet voorbij, maar er is licht aan het einde van de tunnel en de vooruitzichten voor toerisme en TUI zijn goed”, luidt het. 2021 zal wel nog een “overgangsjaar” zijn, een terugkeer naar de situatie van voor de coronacrisis verwacht het in 2022.

“Het vooruitzicht op succesvolle vaccinaties vanaf het begin van het jaar, geeft ons vertrouwen”, zegt CEO Fritz Joussen. “Alle indicatoren wijzen op een succesvolle herstart van de reissector zodra de pandemie voorbij is. We zijn voorbereid op deze nieuwe start.”

LEES OOK

Nu in het nieuws