Groen-fractieleider vraagt snellere invoering proactieve tests op huurmarkt

 ©  credit

Bron: BELGA

Groen-fractieleider in het Brussels Parlement, Arnaud Verstraete, betreurt dat sinds de start van de ordonnantie in september 2019 geen enkele praktijktest tegen discriminatie op de Brusselse woningmarkt is uitgevoerd. Groen wil daarom zo snel mogelijk ook proactieve tests mogelijk maakt, aldus Verstraete, die bezorgd is dat staatssecretaris Nawal Ben Hamou donderdag niet wilde bevestigen dat ze die test wil invoeren.

Een nieuw rapport over discriminatie van de DGHI (Directie Gewestelijke Huisvestingsinspectie) bevestigt dat voor geen enkel van de 17 ingediende dossiers een praktijktest werd uitgevoerd en de teller dus nog steeds op nul staat.

De experts in het verslag stellen vast dat de huidige regels te log zijn en alle effect missen, iets waar Groen al herhaaldelijk voor heeft gewaarschuwd. “De experts roepen net als de groenen op om proactieve testen mogelijk te maken, iets wat staatssecretaris Ben Hamou in juni beloofde”, merkt Arnaud Verstraete op.

“Vandaag wilde of kon de staatssecretaris echter niet expliciet bevestigen dat ze proactieve testen zou invoeren. Ze hield het in de commissie op het ‘verduidelijken en versoepelen van de regels’ en de aanwerving van 3 bijkomende VTE’s. De staatssecretaris voegde toe dat ze ‘hoopt om nog in 2021 een voorstel van wetgeving aan het parlement voor te kunnen leggen’“, stelt de Groen-fractieleider.

Volgens de huidige regels mag er alleen een praktijktest worden uitgevoerd wanneer er al een klacht is over een persoon, én een ernstige aanwijzing én afwezigheid van uitlokking. Verstraete vraagt dat die cumulatieve voorwaarden verdwijnen en dat er proactief getest kan worden, bijvoorbeeld met “mystery calls”. In de vorige legislatuur dienden Groen en Ecolo hier al een voorstel voor in vanuit de oppositie. “Enkele maanden geleden vroeg Groen de staatssecretaris om werk te maken van proactieve praktijktesten. De belofte kwam er, maar de uitvoering laat op zich wachten”, betreurt Verstraete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten