SpaceX-raket ontploft bij testlanding, Musk toch tevreden

Bron © Bloomberg, Belga

Starship, een nieuwe raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX, is na een eerste testvlucht ontploft bij de landing. Vanwege een probleem met het brandstofsysteem was de snelheid van de onbemande raket bij het aanzetten voor de landing te hoog, aldus SpaceX-oprichter Elon Musk op Twitter.

Toch laat Musk op datzelfde medium te weten te zijn over de testvlucht die plaatsvond in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas. ‘We hebben alle data verkregen die we nodig hebben.’ Het ‘Starship’-prototype kon opstijgen tot een hoogte van ongeveer 12,5 kilometer.

De testvlucht duurde zo’n zeven minuten en verliep tot aan de landingspoging vlot. Dat Musk en bij uitbreiding SpaceX de Starship-vlucht ondanks de ontploffing toch als een succes zien komt onder meer doordat het ruimtetuig aerodynamisch stabiel bleef tijdens het opstijgen. Bovendien kon het bedrijf zijn nieuwe Raptormotor testen tijdens de vlucht wat hen belangrijke extra informatie gaf.

Mars

Dinsdag was een lancering nog wegens een probleem met het aandrijfmechanisme slechts 1,3 seconden voor de geplande start afgebroken. Bij vorige tests werden de prototypes slechts 150 meter hoog geschoten. Doel van de pogingen is om enkele elementen van de nieuwe raketten te testen. Starship moet volgens de plannen van Musk ooit vracht en mensen naar de maan en Mars voeren. ‘Mars, we komen eraan’, zei Musk na de test woensdag.

De SpaceX-oprichter wil Starship volledig herbruikbaar maken. Bij de huidige Falcon-raketten landt slechts een deel weer op aarde, om vervolgens opnieuw ingezet te worden.

In 2026 wil SpaceX zijn eerste Starship-vlucht naar Mars kunnen lanceren, zei Musk op 1 december tijdens een evenement in de Duitse hoofdstad Berlijn. 2024 zou ook mogelijk zijn indien het bedrijf ‘geluk heeft’ met zijn vooruitgang en ontwikkeling, voegde hij er nog aan toe.

bekijk ook

Einde aan afhankelijkheid van Rusland: SpaceX lanceert voor het eerst vier astronauten naar ISS

SpaceX lanceert Falcon-draagraket met zestig satellieten

Prototype van SpaceX-ruimteschip ontploft

Door cevt
AANGERADEN