EU-top: Europese leiders trekken nachtje door met klimaatdiscussie

Bron © BELGA

Belgisch premier Alexander De Croo mag van de Vlaamse regering enkel onder bepaalde voorwaarden akkoord gaan. Foto: AFP

Op de Europese top in Brussel sleept de discussie over bijkomende klimaatinspanningen aan. Voorzitter Charles Michel hoopt dat alle 27 leiders zich achter het engagement scharen om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent te verminderen. Maar vrijdagochtend om 4.20 uur was er nog steeds geen witte rook.

De scherpere ambitie moet de Europese Unie toelaten om in 2050 klimaatneutraal te worden. Momenteel staat de doelstelling voor 2030 op 40 procent minder uitstoot dan in het referentiejaar 1990, maar alle leiders zijn het erover eens dat het wat meer mag zijn. De Europese Commissie heeft de lat op “minstens 55 procent” gelegd en de lidstaten lijken daarmee te kunnen instemmen. Alleen worden tal van voorwaarden aan die doelstelling gekoppeld.

Zo dringt Belgisch premier Alexander De Croo (Open VLD) erop aan dat bij het bepalen van de klimaatinspanning per lidstaat rekening wordt gehouden met de kostenefficiëntie van de klimaatmaatregelen. België wil ook dat internationale flexibiliteit mogelijk blijft. Als die elementen niet in de conclusies worden opgenomen, mag De Croo van de Vlaamse regering niet akkoord gaan.

Lukt het de lidstaten toch om een consensus te vinden over een emissiereductie van 55 procent, dan volgen mogelijk moeilijke onderhandelingen met het Europees Parlement. Dat wil de uitstoot tegen 2030 beperken met 60 procent.

AANGERADEN