Uitzonderlijk: uittredend president Donald Trump heeft nog man laten executeren

Brandon Bernard. ©  AFP

Bron: AP; BBC News

Meerdere gratieverzoeken – onder anderen van Kim Kardashian – hebben niet kunnen voorkomen dat de veroordeelde moordenaar Brandon Bernard donderdag in de Amerikaanse staat Indiana werd geëxecuteerd. Met de executie heeft Donald Trump de 130 jaar oude gewoonte doorbroken om als uittredend president geen executies meer te laten doorgaan.

LEES OOK. Een vrouw, een sadistische martelaar en seriemoordenaars: dit zijn de 5 gevangenen die regering-Trump nog snel wil laten executeren (+)

Brandon Bernard (40) werd in 1999, als achttienjarige, terdoodveroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de roofmoord op Todd en Stacie Bagley. Een mededader, die eerder dit jaar al werd geëxecuteerd, zou het jonge echtpaar hebben neergeschoten. Bernard zou de auto waar ze de lichamen van de slachtoffers in hadden verstopt, in brand hebben gestoken. Volgens de toenmalige aanklagers zou dat uiteindelijk tot hun dood hebben geleid. Volgens de verdediging waren de twee al dood op dat moment.

Bernard kreeg donderdagavond om 21.27 uur (plaatselijke tijd) in de gevangenis van Terre Haute (Indiana) een dodelijke injectie toegediend. Met amper 40 jaar is hij de jongste dader in bijna 70 jaar die geëxecuteerd werd. Zijn laatste woorden richtte hij tot de nabestaanden van de slachtoffers: “Het spijt me zo. Dat is het enige wat ik kan zeggen dat volledig vat hoe ik me nu voel en hoe ik me voelde die dag.”

“Hij was tot inkeer gekomen”

Er werden in totaal tienduizenden gratieverzoeken ingediend om de executie te voorkomen, zelfs tot twee uur ervoor nog, maar het Amerikaanse Hooggerechtshof wees ze allemaal af. Onder anderen realityster Kim Kardashian pleitte voor Bernard. “Hij was maar achttien op het moment van de feiten, hij was niet de schutter, betuigde spijt en gedroeg zich al die jaren voorbeeldig in de gevangenis”, zo argumenteerde Kardashian. In het verleden konden haar inspanningen al meerdere doodstraffen afwenden, deze keer bracht haar pleidooi niets op. “Ik ben hier echt niet goed van”, schreef ze op Twitter. “Ze hebben Brandon gedood. Hij was tot inkeer gekomen, zo hoopvol en positief tot het einde. En nog belangrijker: hij had spijt, zo veel spijt van de pijn die hij anderen had aangedaan.”

(lees verder onder de tweets)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met de executie maakt uittredend president Donald Trump – alweer – een einde aan een oude traditie, want al ruim 130 jaar lang worden executies “gepauzeerd” in de presidentiële overgangsperiode. Mogelijk blijft het ook niet bij Brandon Bernard alleen. De regering-Trump wil voor de inauguratie van Joe Biden (op 20 januari 2021) nog vier andere doodsvonnissen voltrekken.

bekijk ook

Niet meer welkom in New York dus trekken Ivanka Trump en Jared Kushner naar dit nieuwe optrekje

Trump laat ontvanger van ‘Medaille van de Vrijheid’ verbijsterd achter

Trump herhaalt op eerste rally na nederlaag dat hij verkiezingen zal winnen

(mtm)

Aangeboden door onze partners