RECEPT. Sushi o’clock

 

 ©  Vier

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: sushi.

vwh

De rijst

  • 250 g sushirijst
  • 350 ml water
  • 8 el rijstazijn (gesuikerd)
  • 1 tl zout

Vullen/rollen/beleggen

  • 6 norivellen (zeewier)
  • 150 g verse zalmfilet (of stevige witte vis)
  • 50 g grote garnalen (voorgekookt)
  • 1 potje zalmeitjes
  • ½ komkommer
  • 1 avocado
  • ½ mango

Om te serveren

  • wasabipasta
  • sojasaus
  • plakjes opgelegde gember
  • eetstokjes
  • specifiek materiaal
  • een zak ijsblokjes
  • 2 vlakke schalen
  • matje om sushi te rollen

Bereiding

De rijst

  • spoel de rijst en doe in een pot met een afgemeten hoeveelheid koud water (volgens instructies op de verpakking)
  • breng de rijst aan de kook onder deksel, tot het kookvocht is opgeslorpt en zet de pot nadien van het vuur
  • roer niet en laat de gekookte rijst rusten in de pot (ong. 15 minuten)
  • meng de rijstazijn met het zout in een pannetje en verwarm tot het zout is opgelost en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Opmerking: voeg ook wat suiker toe, wanneer je niet werkt met gezoete rijstazijn
  • doe ijsblokjes in een schaal en stort de rijst in een tweede schaal
  • strijk de rijst met een houten lepel uit tot een egale laag en plaats bovenop de schaal met ijs
  • druppel de (gesuikerde) rijstazijn met zout over de rijst zodra deze op kamertemperatuur is en laat nog wat verder afkoelen

Vullen/rollen/beleggen

Voor maki-rollen

  • snij de vis groenten en/of fruit (naar persoonlijke smaak) in ‘veters’ of fijne reepjes
  • leg telkens een vel nori (gedroogd zeewier) op het rolmatje met de glanzende zijde naar onder
  • bedek een derde tot de helft van het vel met een laagje van de kleverige rijst (ong. een halve centimeter dik). Tip: maak je vingers nat zodat de rijst minder aan je handen kleeft
  • veeg (naar smaak) een dun laagje wasabipasta over de reepjes vis, groente of fruit
  • leg in het midden van de laag rijst een ‘streepje’ vis, groenten of fruit (of een combinatie daarvan)
  • rol het deel van het norivel met rijst over de vulling, druk aan en rol op dezelfde manier verder
  • snij eventueel een stuk van het onbelegd zeewier af met een scherp mes
  • veeg een beetje water over de rand van het vel nori zodat de rol vastkleeft
  • snijd eerst de eindjes van de maki-rol en snijd de dikke ‘sigaar’ vervolgens in 5 tot 7 gelijke stukken

Voor nigiri

  • maak je handen nat en kneed kleine porties rijst tot klompjes
  • veeg een likje wasabipasta over de bovenzijde van elk klompje rijst
  • beleg ze met een plakje zalm, oranje zalmeitjes of een net-niet-helemaal doorgesneden voorgekookte cocktailgarnaal

Serveren

  • schik de sushi op een schaal
  • doe sojasaus in mini-schaaltjes en serveer met opgelegde gember

‘Cook ensemble, elke werkdag om 18u45 op Vier.

LEES OOK