Duitse Rechtbank wil op 15 januari uitspraak doen over spilfiguur Operatie Aderlass

Mark Schmidt (rechts) ©  AFP

Bron: BELGA

Het vonnis in het grootschalige proces tegen de Duitse dopingarts Mark Schmidt en vier handlangers wordt op 15 januari verwacht. Dat heeft het gerecht in München gemeld. Schmidt kan tot 5,5 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn rol in de zogenaamde ‘Operatie Aderlass’.

Schmidt bekende eind september dat hij sporters sinds 2012 van doping heeft voorzien, onder wie de wielrenners Alessandro Petacchi en Georg Preidler. De Duitse arts is de spil in de dopingaffaire die bij justitie de naam Operatie Aderlass meekreeg.

De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in Innsbruck begin 2019, en een inval in de praktijk van Schmidt. Hij werd na huiszoekingen in hetzelfde jaar in zijn woonplaats Erfurt aangehouden. De arts wordt in totaal van zo’n 150 gevallen verdacht van het verstrekken van verboden middelen. Volgens een door zijn advocaat voorgelezen verklaring behandelde hij vooral wintersporters en wielrenners.

Het proces voor de rechtbank van München liep onder meer door het coronavirus heel wat vertraging op. Aanvankelijk werd er eind december uitspraak verwacht, maar dat bleek onhaalbaar. De rechters hopen nu tegen 15 januari met een vonnis te kunnen komen.

(belga)

Aangeboden door onze partners