België mag voortaan meer veldrijders naar Wereldbekers sturen

Foto: BELGA

Naar de openingsmanche van de Wereldbeker in het Tsjechische Tábor kon bondscoach Sven Vanthourenhout ‘slechts’ tien Belgische mannen meenemen. In de drie volgende manches (Namen, Dendermonde én Hulst) zullen dat er vermoedelijk veertien zijn dankzij een gunst van de UCI. Dat meldt Wielerflits.

De acht best geplaatste landgenoten op de UCI-ranglijst, aangevuld met vier renners die de bondscoach aanduidde. Dat was de selectie voor de openingsmanche in Tabor. Beperkende voorwaarde: als één van de acht best geplaatsten niet startte, mocht hij niet worden vervangen. Gianni Vermeersch en Tim Merlier verkeerden in deze situatie en dus werd acht plots zes. Plus de vier wildcards, goed voor tien landgenoten.

Omdat er in Namen, Dendermonde en Hulst geen jeugdwedstrijden op het programma staan - in tegenstelling tot Tabor - stelt de UCI zich soepel op en laat het de landen die met acht of meer renners aantreden toe om hun selectie aan te vullen met twee beloften. Wat het totaal aantal mannen voor België dus op veertien brengt. Tenminste, als de acht best geplaatste landgenoten effectief van start willen gaan in Namen.

De acht zekerheden voor Namen: Iserbyt, Aerts, Vanthourenhout, Sweeck, Hermans, Merlier, Vermeersch en Bastaens. Daar komen nog vier door de bondscoach aangeduide eliterenners bij (onder anderen Van Aert) en twee door de bondscoach aangeduide beloften. Waarmee de selectie in totaal komt op maximaal veertien landgenoten.

Door gvdl
AANGERADEN