Nacer Chadli had even “schrik” tijdens racismerel in Parijs, maar: “Soms moet je iets doen zonder na te denken”

Foto: AFP

De Champions League-wedstrijd tussen PSG en Basaksehir zal nog lang herinnerd worden, zij het om de verkeerde reden. Beide teams stapten namelijk van het veld na een racismerel. Nacer Chadli maakte het van dichtbij mee bij de Turkse ploeg.

LEES OOK (+). Na 13 minuten leggen topspelers zelf match stil: waarom Neymar en Mbappé geschiedenis schreven in strijd tegen racisme

De Europese voetbalbond is een disciplinair onderzoek gestart naar de gebeurtenissen van dinsdagavond in Parijs. De vierde official Coltescu zou in de communicatie met de eveneens Roemeense scheidsrechter een racistische term hebben gebruikt over de Kameroense assistent-coach van Basaksehir, Pierre Webo, die kort daarvoor boos had gereageerd op een beslissing van de arbitrage. Beide teams stapten na een minutenlange discussie van het veld.

De wedstrijd werd woensdagavond voortgezet met de Nederlander Danny Makkelie als ref. PSG, dat al verzekerd was van een plaats in achtste finales, won uiteindelijk overtuigend met 5-1.

Nacer Chadli had even “schrik” tijdens racismerel in Parijs, maar: “Soms moet je iets doen zonder na te denken”
Foto: AFP

Signaal geven

“Dit voorval heeft ons allemaal diep gekwetst”, aldus Chadli bij de BBC. “Ik heb Marokkaanse roots en ik kan je vertellen: racisme is overal. Als kind, als tiener, als volwassene. Maar dit? Dat hadden we echt niet verwacht. Alle spelers in de kleedkamer waren verrast. Maar we hadden wel een beetje schrik want de UEFA had de club kunnen bestraffen. Maar als je vecht tegen zoiets ernstig als racisme, moet je ermee doorgaan zonder na te denken over de gevolgen.”

“We hebben het goede voorbeeld gegeven”, aldus de Rode Duivel van Basaksehir. “Er is geen plaats voor discriminatie, ook niet op voetbalvelden. Of je nu zwart, wit of een andere kleur bent. Ik hoop dat we een signaal hebben gegeven aan de hele voetbalwereld en de voetbalfans. Hoe het met Pierre Webo is? Het gaat goed met hem, hij voelt zich gesteund.”

LEES OOK (+). Peter Vandenbempt: “Historisch keerpunt in strijd tegen racisme? Spelers hadden statement elders moeten maken, niet in Parijs”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN