Leko beseft dat Antwerp boven zichzelf moet uitstijgen om Club Brugge te kloppen, maar nam nog geen beslissing over doelman

Foto: EPA-EFE

Het is alweer kort dag voor de Great Old. Vrijdagmiddag geland op Antwerp Airport, 48 uur later vol aan de bak tegen de landskampioen. “Club Brugge won hier nog nooit sinds de terugkeer van Antwerp naar 1A”, blikte Ivan Leko vooruit. “Wees maar zeker dat ze super gemotiveerd zullen zijn.”

Voor blauw-zwart waren Anderlecht, AA Gent en Standard altijd de grote afspraken in een seizoen. Met Antwerp kwam er in 2017 een extra rivaal bij. “Ik heb het aan den lijve ondervonden toen ik trainer was bij Club. We hielden ervan om tegen Antwerp te spelen. Maar ik won hier nooit. We speelden drie keer gelijk. En vorig jaar verloor Club zelfs op de Bosuil (2-1, red.). Wees maar zeker dat ze super gemotiveerd zullen zijn.”

Gerkens – De Laet

Voor deze clash van zondagmiddag hoopt Leko vooral Gerkens, na een quarantaineweek, te recupereren. “Zijn terugkeer zou ons zeker helpen. Met al die belangrijke matchen op korte tijd kan ik elke belangrijke pion gebruiken. Ons middenveld is dit seizoen onze grote sterkte. Dat is ook gebleken toen er de voorbije weken af en toe een schakel tussenuit viel.”

Antwerp kan hoe dan ook niet op volle sterkte aantreden, want De Laet zit een schorsing uit. “Ik beschik over vier verdedigers voor drie posities. Dan weet je dat de spoeling dun is. Ik ben al blij dat we heel deze cyclus van wedstrijden mét Ritchie konden afwerken. Anders waren we nog verder van huis geweest.”

Butez - Beiranvand

Leko roteert niet graag, en legde nog eens uit waarom. “Drie à vier jongens missen scheelt een flinke slok op de borrel. Da’s gewoon de realiteit. Kijk naar onze matchen in Anderlecht (1-0), in Genk (4-2) en gisteren tegen Tottenham (2-0).”

Wie wel punten scoorde op Engelse bodem, is doelman Beiranvand. De Iraniër maakte de keeperskeuze nog wat moeilijker. “Correct, al wist ik vanaf dag één dat dit een probleem zou opleveren. Omdat ze allebei de status van eerste doelman kunnen claimen. Je zal altijd een kamp Butez en een kamp Beiranvand hebben. Alireza deed het fantastisch tegen Tottenham, met enkele knappe reddingen, maar had naar mijn gevoel bij die vrije trap van Bale meer kunnen doen. Het is maar hoe je het bekijkt.”

Zal Beiranvand ook tegen Club Brugge onder de lat plaatsnemen? “De beslissing is nog niet genomen, maar laat me duidelijk zijn: hadden we met onze typeploeg tegen Tottenham gespeeld, dan had Butez gewoon in doel gestaan. Hij had, net als enkele andere jongens, nood aan mentale en fysieke rust om de batterijen weer op te laden.”

Leko beseft dat Antwerp boven zichzelf moet uitstijgen om Club Brugge te kloppen, maar nam nog geen beslissing over doelman
Foto: BELGA
Door Diederik Geypen
AANGERADEN