Kevin De Bruyne wordt géén FIFA Speler van het Jaar: Rode Duivel zit niet meer bij laatste drie genomineerden

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Kevin De Bruyne (Manchester City) heeft de laatste drie genomineerden niet gehaald in de strijd om de trofee voor FIFA Speler van het Jaar. De Bruyne behoorde wel tot de aanvankelijke shortlist van elf spelers. Robert Lewandowski (Bayern München), Lionel Messi (Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Juventus) zijn de laatste drie kanshebbers. Volgende week donderdag wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een virtuele ceremonie.

Titelhouder Lionel Messi en meervoudig winnaar Cristiano Ronaldo zijn dit jaar niet de topfavoriet om te winnen. Dat is Robert Lewandowski. Hij won met Bayern de Champions League, Bundesliga en DFB Pokal. De 32-jarige Pool was daarbij uiterst belangrijk met liefst 55 goals. Lewandowski werd eerder al bekroond tot beste speler van Duitsland en tot UEFA Speler van het Jaar. De Gouden Bal wordt in dit uitzonderlijke coronajaar niet uitgereikt.

Vorig jaar won Messi voor Virgil van Dijk en Ronaldo. Eden Hazard eindigde toen als achtste. In 2018, toen Luka Modric won, was Hazard zevende en De Bruyne achtste.

Thibaut Courtois behoorde aanvankelijk tot de genomineerden voor Beste Doelman van het Jaar, maar haalde de laatste drie niet. De keuze gaat in die categorie tussen Alisson Becker, Manuel Neuer en Jan Oblak.

De winnaar wordt gekozen door een jury bestaande uit alle bondscoaches, de aanvoerders van de nationale ploegen, een handvol voetbaljournalisten en de fans.

. Overige shortlists:

Beste Vrouwelijke Speler van het Jaar: Lucy Bronze (Eng/Olympique Lyon-Manchester City), Pernille Harder (Den/Wolfsburg-Chelsea), Wendie Renard (Fra/Olympique Lyon)

Beste Doelvrouw van het Jaar: Sarah Bouhaddi (Fra/Olympique Lyon), Christiane Endler (Chi/PSG), Alyssa Naeher (VSt/Chicago Red Stars)

Beste Doelman van het Jaar: Alisson Becker (Bra/Liverpool), Manuel Neuer (Dui/Bayern München), Jan Oblak (Sln/Atletico Madrid)

Beste Vrouwelijke Coach van het Jaar: Emma Hayes (Eng/Chelsea), Jean-Luc Vasseur (Fra/Olympique Lyon), Sarina Wiegman (Ned/Nederlandse nationale ploeg)

Beste Mannelijke Coach van het Jaar: Marcelo Bielsa (Arg/Leeds United), Hansi Flick (Dui/Bayern), Jurgen Klopp (Dui/Liverpool)

Door Vincent Van Genechten