Wie wint de nieuwe klassieker? Antwerp wil Club Brugge bewijzen dat het meedoet voor de titel

Foto: Photo News

Anderlecht, Standard, Gent. Al jarenlang zijn dat de wedstrijden van Club Brugge waarvan vooraf vuurwerk wordt verwacht. Maar mede door de verminderde status van die drie clubs is er een nieuwe topper geboren. Antwerp versus Club Brugge. Sinds jaar en dag rivalen, en nu ook weer concurrenten voor de titel.

Zondag 13.30 uur, Bosuilstadion. Zonder toeschouwers dit keer, en toch zal het kletteren. Antwerp kietelt de topclubs al sinds de promotie naar eerste klasse, maar dit jaar heeft het definitief de stap naar de elite van het Belgisch voetbal gezet. Het is naast Club Brugge de enige club die maandag in de trommel gaat voor de loting van de volgende ronde in de Europa League. En afgelopen zomer pakte het de Beker van België ten koste van… jawel, Club Brugge. Vandaag staan ze op plek twee en vier in het klassement, maar naast Genk vormt de Great Old de grootste bedreiging voor landskampioen Club Brugge. En dat willen ze zondag tonen. In ‘de nieuwe topper’ die onze competitie rijk is.

“Het is een match waar iedereen naar uitkijkt, aan de andere kant ook”, zegt Club Brugge-coach Philippe Clement. “Leko ken ik heel goed: we hebben samen gevoetbald bij Club en Beerschot. Toen hij begon als coach, is hij nog bij mij thuis geweest om te praten over voetbal. Elkaar verrassen kunnen we niet, denk ik. Maar als coach moet je vooral zorgen dat je jezelf niet verrast. Club en Antwerp zijn alleszins twee ploegen die willen voetballen. Ik denk dat het een mooie match wordt.” Van revanche voor de verloren bekerfinale wil Clement niet spreken. “Ik leef niet in het verleden. We zijn een topclub die élke match moet winnen. Daar moet motivatie genoeg uitkomen.”

Antwerp-trainer Ivan Leko kent de gevoeligheden aan beide kanten. “Het is een speciale match”, erkent hij. “Dat was al zo toen ik nog coach was bij Club. We hielden ervan om tegen Antwerp te spelen. Maar ik won hier nooit. Drie keer gelijk. En vorig jaar verloor Club zelfs op de Bosuil (2-1, nvdr.). Wees dus maar zeker dat ze supergemotiveerd zullen zijn. We zullen boven onszelf moeten uitstijgen om de punten thuis te houden.”

Zonder Deli?

Club Brugge moet het mogelijk zonder verdediger Simon Deli stellen. De rijzige verdediger kon vrijdag nog geen groepstraining afwerken. “Die knoop hak ik pas zaterdag door”, aldus Clement. Antwerp moet het dan weer doen zonder de geschorste Ritchie De Laet. Leko hoopt wel nog Pieter Gerkens, die eerder deze week positief testte op corona, te recupereren.

Door Junior Verbeeke, Diederik Geypen
AANGERADEN