Joe Biden belooft dat VS opnieuw zullen toetreden tot klimaatakkoord van Parijs

 

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De Verenigde Staten zullen opnieuw toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft de aankomend Amerikaanse president Joe Biden verklaard op de vijfde verjaardag van dat akkoord. “De Verenigde Staten zullen op de eerste dag van mijn presidentschap opnieuw toetreden”, zei Biden zaterdag op een digitale klimaattop, waaraan de VS niet deelnemen.

Biden bevestigde dat hij in de eerste honderd dagen van zijn ambtsperiode een klimaattop voor de grote economische mogendheden wil organiseren. Zijn regering zal de Amerikaanse klimaatdoelstellingen aanscherpen. Doel is om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul te herleiden. Biden kondigde aan dat hij naar jonge “activisten” zou luisteren en met hen zou samenwerken.

Op 1 juni 2017 had de Republikeinse president Donald Trump aangekondigd dat zijn land zich zou terugtrekken uit het klimaatakkoord. Op 4 november 2019 werd die beslissing ook overgemaakt aan de VN. Wegens een clausule in de tekst duurde het daarna nog een jaar voordat Washington officieel uit het klimaatakkoord kon stappen.

Biden had tijdens zijn verkiezingscampagne al duidelijk gemaakt dat hij bij een verkiezingsoverwinning opnieuw werk zou maken van een toetreding tot het akkoord.

De nieuwe president legt op 20 januari de eed af.

VN roepen op klimaatnoodtoestand uit te roepen

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties (VN) heeft de wereld opgeroepen de “klimaatnoodtoestand” uit te roepen. De topman van de volkerenorganisatie deed dat bij de opening van een virtuele top om vijf jaar na de Akkoorden van Parijs de inspanningen tegen klimaatsverandering nieuw leven in te blazen.

“Ik roep vandaag de wereldleiders op in hun land de klimaattoestand uit te roepen totdat de koolstofneutraliteit is bereikt”, aldus Guterres. Er “zijn nu al grote inspanningen nodig om de wereldwijde uitstoot tegen 2030 met 45 procent ten opzichte van het niveau van 2010 te verminderen.”

Nu in het nieuws