Antwerp en Club Brugge dienen klacht in na racisme tegen kapitein Faris Haroun: “Een stadionverbod is opportuun”

 

 ©  Photo News

In navolging van de racistische uitingen tegen Antwerp-aanvoerder Faris Haroun op Twitter op 13 december 2020 dienen Club Brugge en Antwerp een klacht in tegen onbekenden.

Maarten Delvaux, David Van den Broeck, jtp, Vincent Van Genechten

LEES OOK. Club Brugge herstelt de orde: blauw-zwart alleen leider na zege tegen tien man van Antwerp

Tijdens de clash op de Bosuil (0-2 voor Club Brugge) vond een anonieme Club Brugge-fan, die zich verschuilt achter de naam Tom Turesson (een Zweedse ex-speler van Club Brugge), het blijkbaar nodig om de 35-jarige Haroun - geboren in Brussel en een man met roots in Tsjaad - verwijten naar het hoofd te slingeren.

De kapitein van de Great Old deelde de tweet op Twitter. “Wat leven we in een trieste wereld”, schreef hij. “Zwart, Belg, Tsjadisch en trots. Zeg nee tegen elke vorm van racisme!”

Ondertussen bood de dader zijn excuses aan Haroun aan (zie post onderaan), maar Club Brugge en Antwerp lieten maandagavond samen weten klacht te zullen indienen.

 

 ©  Photo News

“Vanmiddag is een ploeg van de Antwerpse politie naar de Bosuil gereden om de klacht van Antwerp en speler Faris Haroun te noteren. Er wordt nu in eerste instantie bekeken of de persoon achter het anonieme account geïdentificeerd kan worden, waarna hij verhoord zal worden”, zegt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie. In een latere fase wordt het dossier dan overgedragen aan het Antwerpse parket.

Antwerp reageerde met een boodschap op zijn website. “Deze racistische en discriminerende uitlatingen zijn ontoelaatbaar en op geen enkel moment goed te keuren. Racisme heeft geen plaats. Niet in of buiten het voetbal, niet in de tribunes en niet op sociale media.”

“R. Antwerp F.C. en kapitein Faris Harounwillen met deze klacht een sterk signaal de wereld insturen. Laat dit ook een steun zijn voor iedereen die ooit met racisme te maken heeft gehad. De oproep #NoToRacism kan niet luid genoeg klinken!”, zegt Antwerp.

“Club Brugge wil met deze klacht een sterk signaal de wereld insturen. Een stadionverbod is dan ook opportuun”, voegt Club Brugge er nog aan toe.

Actie van de Pro League

Net als zowat alle Belgische eersteklassers veroordeelde ook de Pro League de racistische uitlatingen. “De Pro League wil zijn volle steun uitspreken aan de kapitein van Antwerp en staat achter de klachten die de club en de speler zetten en juicht toe dat ook Club Brugge de uitlatingen duidelijk veroordeelt en mee klacht indient. De Pro League is opgetogen met de solidaire reacties vanuit het voetbal en daarbuiten om Faris Haroun te steunen en zal de komende speeldag samen met alle clubs een duidelijk gebaar stellen.” Allicht gaan alle spelers voor de aftrap een symbolische rode kaart tegen racisme de lucht insteken.

Ondertussen bood de anonieme dader zijn excuses aan op Twitter:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten