Levenslang geëist voor schutter van verijdelde aanslag op Thalys

Bron © BELGA

Ayoub El Khazzani (links) Foto: AFP

In het proces over de verijdelde terreuraanval op een Thalys-trein naar Parijs vijf jaar geleden heeft het openbaar ministerie dinsdag levenslang geëist tegen de schutter, Ayoub El Khazzani.

Sinds 16 november staan voor een speciaal assisenhof in Parijs vier mensen terecht voor de mislukte aanslag op de Thalys Amsterdam-Parijs. De 31-jarige Marokkaan Ayoub El Khazzanni heeft daarbij alle feiten erkend.

LEES OOK. Hoe drie Amerikaanse militairen een bloedbad konden voorkomen op de Thalys tussen Brussel en Parijs (+)

Op 21 augustus 2015, enkele maanden voor de aanslagen van 13 november in Parijs, opende Khazzani het vuur in de Thalystrein Amsterdam-Parijs. Hij was op die trein gestapt in Brussel en was gewapend met een kalasjnikov en negen volle laders. De Marokkaan werd aangestuurd door Abelhamid Abaaoud, de coördinator van de cel van terreurgroep Islamitische Staat (IS) die de aanslagen in Frankrijk en België pleegde in 2015 en 2016.

LEES OOK. Vlaams echtpaar keek Thalys-terrorist in de ogen: “Hij wou mij neerschieten, maar toen blokkeerde zijn wapen” (+)

El Khazzani verwondde twee passagiers alvorens hij overmeesterd werd door onder meer Amerikaanse militairen die met vakantie waren en die op die manier een bloedbad vermeden. Hij moest zich verantwoorden voor “poging tot moorden met een terroristisch opzet” en “terroristische bendevorming”.

Tegen de andere drie beschuldigden is acht tot dertig jaar cel geëist.

Door jvh
AANGERADEN