Eén ding weten we nu al zeker over de nieuwe ‘Slimste mens ter wereld’: het is een vrouw

Erik Van Looy (58) krijgt waar hij al jaren luidop over droomt: eindelijk nog eens een vrouw als kampioen in ‘De slimste mens ter wereld’. Met Conner Rousseau viel dinsdagavond de laatste man uit de race. Zo krijgt de quiz voor het eerst in haar bestaan zelfs een volledig vrouwelijk eindpodium.

Het is een seizoen van primeurs in De slimste mens. Eerst hapten even veel vrouwen als mannen toe om deel te nemen – iets wat Erik Van Looy in zijn vorige zeventien seizoenen nooit was gelukt –, nadien haalden de vrouwelijke kandidates zelfs de bovenhand. Omdat regisseur Jan Verheyen en acteur Jeroen Perceval op het laatste moment afzegden, werden Tess Uytterhoeven en Bockie De Repper opgetrommeld als vervangers. Dankzij Uytterhoeven helde het deelnemersveld plots over in het voordeel van de vrouwen.

Die overmacht vertaalt zich in deze tweede finaleweek. Met nog vier vrouwen en twee mannen leek de kans op een eindwinnares vooraf reëel. Nu wordt het ook werkelijkheid. Na de exit van VRT-journalist Riadh Bahri bleef SP.A-voorzitter Conner Rousseau als enige man over in het spel. Gisteravond moest hij meteen weer vertrekken, dus kleuren zowel de halve finale als de grote finale voor het eerst helemaal vrouwelijk. VRT-sportanker Catherine Van Eylen en dichteres Delphine Lecompte nemen het woensdagavond op tegen onze hoofdredacteur Liesbeth Van Impe, donderdagavond stapt Ella Leyers terug in de arena. Met achttien deelnames kroonde de actrice zich dit jaar tot de nieuwe recordhouder in De slimste mens.

Zo krijgt Lieven Scheire, de winnaar van vorig jaar, met zekerheid een vrouwelijke opvolger. Zij wordt pas de derde titelhoudster sinds de start van de quiz in 2003. In 2007 doorbrak Het Nieuwsblad-journalist Annelies Rutten na zes seizoenen het glazen plafond, in 2010 stak VRT-journalist Linda De Win de titel op zak.

‘De slimste mens’, Vier, 21.45 uur

Door Dennis Van Goethem
AANGERADEN