Pogacar was de kop van jut in Slovenië en voelde zich schuldig na eindzege in de Tour: “Plots was ik de man die zijn droom verpestte”

Bron © L'Equipe

Roglic en Pogacar op de slotdag van de Tour. Foto: REUTERS

De ontknoping van de voorbije Ronde van Frankrijk zal nog vaak afgespeeld worden. De 21-jarige Tadej Pogacar pakte in extremis het geel ten koste van zijn 31-jarige landgenoot Primoz Roglic. In een interview met L’Equipe blikte de Sloveen nog eens terug op die triomftocht.

LEES OOK. In Slovenië kunnen ze niet kiezen tussen Roglic en Pogacar

Erop en erover. Dat deed Pogacar op de voorlaatste dag van de Tour met Roglic in een adembenemende tijdrit. Na afloop ging een teleurgestelde kopman van Jumbo-Visma zijn landgenoot knuffelen. En dat had Pogacar nodig.

“Op dat moment wist ik niet zeker wat ik moest voelen”, klinkt het. “Alles zat verstrikt in mijn borst en ik voelde tegenstrijdige emoties. Weet je, vroeger wilde ik dat Roglic de Tour zou winnen. Als je al jaren iemand aanmoedigt, in de Giro en de Tour, wil je natuurlijk dat het goed met hem gaat. Ik was fan van Roglic , vanaf het eerste moment. Toen ik jonger was, schreeuwde ik voor mijn tv dat hij zou winnen en plots was ik de man die hem versloeg en die hem belette zijn droom waar te maken.”

“Ik bleef dan ook tegen mezelf zeggen: Dit is koers, dit is sport, het was normaal dat je wilde winnen. Maar uiteindelijk was het Primoz zelf die me wist te sussen. Een paar minuten na zijn aankomst kwam hij me opzoeken om me te omhelzen. Dat moment zal ik het nooit vergeten. Het was alsof hij me toestond te genieten en dat hij me vertelde dat het niet mijn schuld was”, aldus Pogacar, die Roglic dan ook als een vriend ziet. “Hij is een aardige vent. Ik praat vaak met hem tijdens de koers. Voor mij is hij geen tegenstander.”

Pogacar was de kop van jut in Slovenië en voelde zich schuldig na eindzege in de Tour: “Plots was ik de man die zijn droom verpestte”
Foto: AP

Kritiek

In Slovenië moesten ze nochtans wennen aan de machtsexplosie van Pogacar. “Iedereen leek een beetje op mij: ze wilden allemaal dat Primoz zou winnen. Het aanvankelijke scenario van de Tour, hij eerste en ik tweede, beviel hen. Alle Slovenen waren dan ook klaar om dit te vieren, dus niet iedereen was blij na die tijdrit. Ik heb het gemerkt en op sociale media kreeg ik ervan langs. Maar wat kon ik eraan doen? Niets. Het is voldoende voor mij dat mijn familie en vrienden mij steunen. In het wielrennen is het niet ongebruikelijk dat een heel land achter één atleet staat.”

“Ik probeer het positief te bekijken. Dankzij ons tweeën hebben veel mensen in Slovenië dit jaar naar de Tour gekeken”, aldus de winnaar van de Tour.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN