Gewezen pauselijke nuntius in Parijs veroordeeld voor seksuele agressie

Bron © BELGA

Luigi Ventura Foto: BELGAIMAGE

De vroegere ambassadeur van het Vaticaan in Frankrijk, Luigi Ventura, is woensdag in Parijs veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel. Hij krijgt die straf wegens “seksuele agressie” bij verschillende mannen, tijdens het uitoefenen van zijn diplomatieke functie in 2018 en 2019.

De correctionele rechtbank van Parijs besliste ook dat de 76-jarige Italiaan 13.000 euro morele schadevergoeding moet betalen aan vier slachtoffers. Hij moet ook opdraaien voor de gerechtskosten, die 9.000 euro bedragen. Ventura was niet aanwezig tijdens het proces.

Het Franse gerecht had begin 2019 het onderzoek tegen Ventura geopend. Een medewerker van het stadhuis van Parijs had toen aangegeven dat de pauselijke nuntius tijdens een ceremonie tot drie keer toe de handen op zijn billen had gelegd. In de nasleep daarvan maakten nog vier andere mannen melding van gelijkaardige feiten, die zich in 2018 en 2019 hadden voorgedaan. Een van de vijf heeft uiteindelijk beslist geen klacht in te dienen en zich geen burgerlijke partij te stellen.

Als gevolg van de affaire had de Heilige Stoel vorig jaar beslist om, voor het eerst in de moderne geschiedenis van het Vaticaan, de immuniteit van de pauselijke nuntius op te heffen.

Door jvh
AANGERADEN