Twee zorgmedewerkers kregen ernstige allergische reactie in VS na vaccin Pfizer

 ©  REUTERS

Twee zorgmedewerkers hebben in de staat Alaska een ernstige allergische reactie gekregen nadat ze het coronavaccin van Pfizer toegediend kregen. Dat meldt ‘The New York Times’. Nog volgens de krant hadden de zorgmedewerkers geen voorgeschiedenis van allergische reacties op geneesmiddelen. Wel is onduidelijk of ze andere allergieën hadden. Intussen zijn ze aan de beterhand. Pfizer onderzoekt de gevallen.

admBron: NYT

De zorgmedewerkers kregen de reactie binnen het kwartier nadat ze het vaccin toegediend kregen. De bevoegde autoriteiten laten weten de vaccinatieplanning niet te wijzigen. Beide medewerkers zijn intussen aan de beterhand. Via de woordvoerder van Bartlett Regional Hospital, het ziekenhuis waar beiden aan de slag zijn, zeggen ze nog te hopen dat hun ervaring anderen niet gaat tegenhouden om het vaccin te krijgen.

Volgens NYT was de allergische reactie vergelijkbaar met die van twee Britten die vorige week het vaccin kregen toegediend. Beiden zijn inmiddels hersteld. Zij hadden in het verleden wel last allergieën, waaronder een ei-allergie. Het gebeurt wel vaker dat bepaalde bestanddelen van vaccins gekweekt worden op eieren, maar volgens Pfizer komen er bij de productie van dit vaccin geen eieren aan te pas. Dit vaccin is een zogenaamd mRNA-vaccin.

De allergische reacties zijn vermoedelijk te wijten aan de aanwezigheid van polyethyleenglycol, aldus dr. Paul A. Offit, die tevens de Amerikaanse waakhond FDA adviseert. Die molecule moet de stabiliteit van mRNA garanderen. De arts benadrukt echter wel dat er nog meer onderzoek nodig is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten