Verfoeide trap is weg, maar wie is zondag in het voordeel tijdens eerste clash in Namen: Van Aert of Van der Poel? Wij trokken op verkenning!

Kerstmis komt vroeg dit jaar voor de wielerliefhebber. Op zondag 20 december mag het mooiste cadeautje onder de kerstboom al worden uitgepakt: het eerste veldritduel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel na hun beklijvende Ronde van Vlaanderen. Op het zwaarste parcours van het jaar dan nog. Wij trokken met drievoudig wereldkampioen en parcoursbouwer Erwin Vervecken naar de Citadel van Namen om een antwoord te bieden op belangrijkste vragen. Ontdek hieronder ook de vijf cruciale punten in video en een GoPro van het hele parcours.

Exact twee maanden is het vandaag geleden dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel een heroïsch duel uitvochten in de Ronde van Vlaanderen. Over twee dagen komen ze elkaar voor het eerst deze winter tegen in het veld. In de Wereldbeker van Namen, steevast door de renners zelf als het meest uitdagende crossparcours van allemaal aangeduid. Van Aert werd bij zijn comeback in het veld derde in Kortrijk en Tabor en vierde in Boom. Nadien vertrok hij op stage naar Spanje. Ondertussen verscheen Mathieu van der Poel ten tonele en de wereldkampioen won meteen in Antwerpen en werd tweede in Asper-Gavere.

Van de laatste vijf edities van de Citadelcross in Namen won Mathieu van der Poel er vier. Enkel in 2017 botste de Nederlander op een sterkere Wout van Aert, die ook drie keer tweede werd achter Van der Poel. Ook Toon Aerts stond de voorbije drie jaar drie keer op het podium. “Dit parcours is dan ook op het lijf geschreven van Aerts”, zegt parcoursbouwer en drievoudig wereldkampioen Erwin Vervecken, met wie we afgelopen woensdag samen de flanken van de Citadel verkenden. “Mathieu (van der Poel, nvdr.) zal het misschien niet graag toegeven, maar hij zal toch wat revanche willen nemen voor zijn nederlaag van zondag. En ook Wout van Aert vindt hier een prachtig parcours voor hem. Wout heeft een heel grote motor, dus dat is perfect voor hem in Namen. Maar ook Eli Iserbyt moet dit ook goed kunnen. Over Pidcock hoor ik al twee weken dat hij zich vooral op Namen aan het focussen is.”

Oké Erwin, maar wij willen toch slechts één naam voor zondag horen. “Een héél moeilijke vraag. Maar ik denk dat Mathieu (van der Poel, nvdr.) afgelopen zaterdag héél goed was in de Scheldecross en zondag misschien een beetje de weerbots heeft gehad. Ook al is hij conditioneel in orde, je hebt toch altijd een beetje die gewrichtspijnen na zo’n eerste cross. Altijd opnieuw jezelf in gang trekken en remmen weegt door. Maar ik denk dat we in Namen opnieuw een Mathieu gaan zien zoals in de Scheldecross en dan is hij voor mij de topfavoriet.”

Verfoeide trap is verdwenen

Vorig jaar kreeg Erwin Vervecken flink wat kritiek te slikken over het parcours dat hij op de Citadel van Namen had uitgetekend. “Dit is een klote-parcours. Dat je van zoiets moois zoiets lelijks kan maken”, zei Adrie van der Poel. De vader van Mathieu had het dan vooral over een steile afdaling over een met zand opgevulde trap, gevolgd door een lange kasseistrook bergop. Die trap is dit jaar verdwenen. “Maar niet omwille van de kritiek”, countert Vervecken. “Een verandering van parcours heeft altijd voor- en tegenstanders en kritiek moet er zijn. Ik vind dat ook geen probleem. Maar we wilden het dit jaar veiliger maken. Vorig jaar hebben we gemerkt dat er veel dagen op- en afbouw aan die zone verbonden waren want die trap moest volledig opgevuld worden met zand. Die manuren - en de kostprijs - besparen we nu. Ik denk dat het nieuw parcours minstens evenwaardig even zwaar is. De kasseistrook bergop wordt wel 150 meter korter. Daar zullen de renners niet rouwig om zijn.”

De vijf cruciale punten van het parcours, met extra duiding van Erwin Vervecken

Het parcours dan. Door de hoogteverschillen en technische passages is de Citadel van Namen elk jaar een gevreesde manche in de Wereldbeker. En daar kan - afhankelijk van de regenval - nog een heleboel modder bovenop komen. Afgelopen woensdag was het op sommige plekken al flink modderig, maar zeker nog doenbaar. Zaterdag gaat het nog regenen, zondag blijft het allicht droog. Epische wedstrijdomstandigheden zoals vorig jaar blijven allicht uit. Erwin Vervecken bespreekt hieronder de vijf cruciale punten van het parcours.

 

PUNT 1. HELLING NAAR DE TOP VAN DE CITADEL

Meteen na de start gaat het naar het château op de top van de Citadel. De langste beklimming van het parcours. “Ik denk dat vooral Wout van Aert dit stuk héél graag heeft”, zegt Erwin Vervecken. In de rondes nadien ligt deze klim vlak voor de finish.

PUNT 2. DE NIEUWE TRAP

Vorig jaar lag deze brug er ook, maar kon je naar boven en naar beneden rijden. Nu is het al lopend naar boven en al rijdend naar beneden. “Dit is een nieuw accent in het parcours, maar héél veel gaat het niet uitmaken”, meent Vervecken.

PUNT 3. SCHUINE AFDALING EN KASSEIHELLING

Zoals hierboven al meermaals aangehaald is de verfoeide afdaling via de met zand opgevulde trap verdwenen en vervangen door een afdaling op de schuine kant. Nu nog in het gras, zondag kan er meer modder liggen. “Het afschaffen van de trap heeft ook tot gevolg dat de renners 150 meter minder op de kasseihelling vlak erna zullen moeten klimmen. En daar zullen ze niet rouwig om zijn”, zegt Vervecken.

PUNT 4. OP EN AF DE KORTE MUUR

Na de kasseihelling en een schuine kant moeten de renners op en af een korte muur. “Deze zone zat er vorig jaar ook in. Vooral de afdaling is hier toch wel spectaculair. Ik ben ze daarnet eerlijk gezegd met een klein ei in mijn broek afgereden”, moet Vervecken toegeven.

PUNT 5. KLIM ONDER DE BRUG

Eén van moeilijkste punten in de tweede helft van het parcours is de steile klim richting het plateau waar ook de finish en de materiaalpost ligt. Die zullen de renners al lopend moeten afleggen. “De voorbije zeven à acht jaar gingen de renners hier met een razende vaart naar beneden. Maar sinds vorig jaar moeten ze hier naar boven kruipen. Na deze klim is er alleen nog de klim naar het Château op de top. Hier wordt de wedstrijd héél vaak beslist. Dit is ook een stuk dat Van Aert goed moet liggen”, meent Vervecken.

Bekijk hieronder een volledig rondje op het parcours van Namen door de GoPro-camera op de helm van Erwin Vervecken.

Nog enkele foto’s vanop het parcours van afgelopen woensdag: op enkele plaatsen was het nog relatief droog, op andere plekken lag er vrij veel modder.

 
 
 
 

(Maarten Delvaux, montage: Nick Busschots en Kim Lannoo)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten