De Wever doet deur voor samenwerking met Vlaams Belang definitief dicht: “De stal van Van Grieken is vuiler dan ooit”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Antwerpen -

N-VA-voorzitter Bart De Wever sluit een toekomstige samenwerking met het Vlaams Belang helemaal uit. “Dan doe ik de deur dicht en met de glimlach”, zegt hij zaterdag in Gazet van Antwerpen. Dezelfde boodschap in een interview met Humo. “Ik zal duidelijk zijn: als ik moet kiezen tussen stoppen met politiek of dát, dan stop ik direct”.

Gevraagd naar een mogelijke samenwerking met de partij van Tom Van Grieken, staat De Wever er in de interviews op duidelijkheid te scheppen. “Schrijf het maar op. Als dit de toekomst is, dan zal ik daar niet toe behoren. Ik ga mijzelf niet verloochenen om hier een ambt te kunnen blijven bekleden. Dan doe ik de deur dicht en met de glimlach.”

Na de verkiezingen van mei 2019 sprak De Wever in zijn hoedanigheid van informateur nochtans met Vlaams Belang. “Het is het minimum dat je de tweede grootste partij van België uitnodigt om te horen wat ze juist willen om in een meerderheid te stappen”, zegt hij daar nu over. “Ik stelde in de zomer van 2019 vast dat het Vlaams Belang met convenabele en redelijke voorstellen kwam, met zaken die je ook elders in Europa ziet. Ik verwachtte dan ook dat die partij, na zo’n redelijke opstelling, heel hard ging veranderen.”

Geen samenwerking

Maar De Wever was naar eigen zeggen fout. “Er gaat geen gemeenteraad voorbij of raadsleden van het Vlaams Belang zeggen minstens drie keer dat moslims en Afrikanen achterlijk zijn. Ik heb een gelovige moslima en partijgenote in het schepencollege, Nabilla Ait Daoud. Hoe kan ik haar nu uitleggen dat die van het Vlaams Belang eigenlijk wel redelijk en convenabel zijn? Of aan bijvoorbeeld Assita Kanko.” Bovendien is De Wevers beste vriend een moslim, zo zegt hij. “Wij gaan samen op reis: wat moet ik tegen hem zeggen als ik morgen een regering maak of mijn stad bestuur met die types?”

Waar De Wever dacht dat voorzitter Tom Van Grieken schoon schip zou maken, is dat allesbehalve gebeurd. “Hij is nu de echte baas, maar zijn stal is vuiler dan ooit. Dries Van Langenhove tweet dat ‘De Wever en Francken zich ooit zullen moeten verantwoorden voor de collaboratie met het regime’. Hallo!”

Een toekomstige samenwerking met het Vlaams Belang sluit De Wever dan ook definitief uit. “‘Ander en beter’ was toch de slogan van het Vlaams Belang? Wel, het zal alleszins anders zijn. Tot zolang hoop ik voldoende kiezers te overtuigen dat het niet beter zal zijn.”

AANGERADEN