Zelfs Van der Poel heeft het lastig op nieuwe schuine afdaling in Namen: “Zeker een verraderlijk stukje”

Om 15u05 kruisen Mathieu van der Poel en Wout van Aert voor het eerst deze winter de degens in de wereldbeker veldrijden van Namen. Het parcours op de Citadel onderging enkele wijzigingen. De gecontesteerde afdaling over de met zand gevulde trap werd vervangen door een afdaling via een schuine kant op het gras. Die mondt uit op natte kasseien. “Niet zonder risico. Als je hier valt, kan het wel pijn doen”, zei Van Aert.

Maarten Delvaux

VIDEO.Verfoeide trap is weg, maar wie is zondag in het voordeel tijdens eerste clash in Namen: Van Aert of Van der Poel? Wij trokken op verkenning!

Negen graden en een flauw winterzonnetje. De Wereldbeker van Namen zal niet dezelfde epische moddertaferelen opleveren als een jaar geleden. Het parcours ligt er tamelijk droog bij, veel modder en plassen zijn er niet. Maar bovenaan de nieuwe afdaling naar de kasseistrook hoopten de renners tijdens de verkenning allemaal samen. “Héél gevaarlijk”, schudde Bart Wellens aan de zijkant het hoofd. Ook Wout van Aert bouwde de nodige voorzichtigheid in tijdens zijn oefenrondje. “Best wel een moeilijke afdaling. Als je hier valt kan je jezelf wel pijn doen.”

Vooral de overgang van de afdaling op de glibberige kasseistrook baarde een hoop renners zorgen. Mathieu van der Poel - allicht de handigste aller crossers - reed de afdaling enkele keren achter elkaar, druk overleggend met de broers Roodhooft. Zijn ketting sukkelde er een keertje af en bij zijn voorlaatste poging belandde hij bijna in het nadarhek aan de voet. “Hola, zo moet het niet”, riep hij naar boven. “Ik zou het zo niet gedaan, maar dat is mijn mening”, zei Van der Poel achteraf. Dat stukje kan wel een meerwaarde zijn. Maar ik denk dat je moet proberen om met iets meer snelheid op de kasseien te komen. Ach, het maakt het me allemaal niet zo héél veel uit. We moeten het er mee doen. Het is sowieso een verraderlijk stukje. En over het algemeen is het opnieuw een zeer lastig parcours. Samen met de Koppenbergcross is dit de enige echte klimcross.”

LEES OOK. Gezien, Wout en Mathieu? Sven Nys wil imponeren op schuine kant in Namen maar gaat hard onderuit bij eerste poging

“Nog even wachten vooraleer de mensen beste Wout en Mathieu zullen zien”

“Het wordt sowieso niet enkel een duel tussen mij en Wout van Aert”, blikte Van der Poel vooruit. “Het niveau ligt op dit moment erg hoog en er zijn genoeg andere sterke renners. Thomas Pidcock bijvoorbeeld, die was echt goed vorige week en het parcours moet hem wel liggen. Hij is licht favoriet. Het is aan ons om hem uit te dagen. Je moet niet onderschatten dat zowel Wout als ik nog een beetje in de opbouw zitten. Onze doelen liggen iets later op het seizoen. Mensen verwachten altijd het hoogste van ons, maar ik denk dat ze nog een beetje geduld zullen hebben. Ik heb wel een kans om hier te winnen, maar dit is niet één van mijn favoriete parcoursen. Mijn openingsweekend was boven verwachting, ik hoop dat ik hier op kan verder bouwen. Het prikkelt mij niet echt dat het de eerste keer tegen Wout is. Het is mooi dat het leeft bij de mensen, maar ze zullen toch nog even moeten wachten vooraleer ze de beste Wout en Mathieu zullen zien.”

“Zelfs met goeie benen zou ik hier vijfde kunnen worden”

“Ik ben een stuk beter geworden op stage in Spanje”, gaf Wout van Aert voor de start mee. “Ik hoop hier een stapje vooruit te kunnen zetten. Het podium is altijd een doelstelling dus ook vandaag. Ik heb de cross van vorig weekend op tv gezien, dus met goeie benen zou een vijfde plaats hier ook zomaar kunnen. Om het met de woorden van de commentatoren te zeggen: de cross begint eigenlijk pas vandaag. Pech gaat zeker meerijden vandaag. De stenen die los komen te zitten, daar is een crossfiets eigenlijk niet geschikt voor. Dit is een moeilijk parcours. Het is erg verschillend met twee jaar geleden, de laatste keer dat ik hier kwam. Veel stroken zijn nu omgedraaid en de kasseistrook is erbij gekomen. Ik verwacht niet dat het een duel tussen mij en Mathieu gaat zijn, er zijn meerdere kandidaten. Ik kijk ook naar Pidckock, Iserbyt en Toon Aerts.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten