Moet Mathieu van der Poel streep trekken door NK veldrijden… omdat het ‘geen topsport’ is? “Het ziet er heel erg moeilijk uit”

Bron © BN De Stem

Foto: BELGA

De kans is bestaande dat er dit seizoen geen Nederlands kampioenschap veldrijden gereden kan worden. De organisator van de cross in Zaltbommel zit met de handen in het haar.

“Dinsdag (morgen, red.) valt de beslissing”, zegt Robert Schimmer bij BN De Stem. “En het ziet er heel erg moeilijk uit. We hebben een plan gemaakt van wel 80 pagina’s. Dusdanig dat Zaltbommel op 10 januari het veiligste plekje van Nederland is. Het plan is strenger dan streng. De 20 vragen die de veiligheidsregio er over had, hebben wel allemaal weten te beantwoorden.”

Maar Schimmer weet niet of dat voldoende zal zijn om het NK te laten doorgaan. Het grote probleem is dat veldrijden door het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) gek genoeg niet erkend wordt als topsport. “Waarom basketbal wel?”, vraagt Schimmer zich af. “Met Mathieu van der Poel, Ceylin Alvarado en Lucinda Brand staan er bij ons wereldtoppers aan de start. Maar alles is geregeld. Ook de live-uitzending. We gaan er nog steeds vanuit dat het NK door mag gaan.”

Tot nu toe vonden er nog maar twee veldritten plaats in Nederland. De Superprestige van Gieten en het EK in Rosmalen.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN