KOERSNIEUWS. Yves Lampaert start seizoen in Vuelta à San Juan, ook Holst Enger hangt fiets aan de haak

Foto: Photo News

Ook vandaag valt er weer wat koersnieuws te rapen. Wij bundelen voor u de belangrijkste kleine en minder kleine wielernieuwtjes.

Yves Lampaert begint het seizoen in Argentinië

Yves Lampaert snijdt het seizoen in januari aan met de Vuelta à San Juan die van 24 tot 31 januari wordt gehouden. De West-Vlaming zit ondertussen nog altijd op winterstage in Altea waar hij de eerste en de tweede ploegstage overbrugt. De Portugese klassementsman João Almeida en de Colombiaanse sprinter Alvaro Hodeg krijgen met Yves Lampaert, Bert Van Lerberghe, Stijn Steels en Mauri Vansevenant vier West-Vlamingen mee.

In principe begint wereldkampioen Julian Alaphilippe het seizoen in eigen land met de Tour de la Provence die van donderdag 11 tot zondag 14 februari wordt gehouden. Remco Evenepoel lijkt voorzien voor de Ronde van Valencia (3-7 februari). Waar Mark Cavendish 2021 aansnijdt, is nog niet bekend. De Tour of Antalya (11-14 februari) kan een optie zijn. (hc)

Utrecht zoekt dik twee miljoen voor start Vuelta van 2022

In normale omstandigheden was de voorbije Vuelta in de provincie Utrecht gestart, maar de corona-pandemie besliste daar anders over. Uitstel is een afstel, dus gaat de Nederlandse provincie nu vol voor de start van de Ronde van Spanje 2022. Omdat ook Noord-Brabant meedoet voor de Nederlandse start zit het organisatiecomité nu al aan anderhalf miljoen euro budget. Rest nog zo’n slordige 600.000 euro om het totaalpakket van 2,1 miljoen euro te halen, maar Utrecht ziet het zitten en ook Vuelta-baas Javier Guillén hoopt dat alles voor 2022 rondkomt. Vanuit Nederland zou dan rechtstreeks op Spanje worden ingescheept. (hc)

KOERSNIEUWS. Yves Lampaert start seizoen in Vuelta à San Juan, ook Holst Enger hangt fiets aan de haak
Foto: REUTERS

Marianne Vos weer via veldrit Essen naar eerste wereldbeker

Marianne Vos begint in de aanloop naar haar eerste wereldbekeroptreden van dit veldritseizoen net als vorig jaar in Essen. Daar neemt de Nederlandse dinsdag deel aan de Ethias Cross. Vijf dagen later volgt haar rentree in de wereldbeker. Maandag meldde de Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt dat hij Vos in zijn selectie voor de cross van zondag in Dendermonde heeft opgenomen.

“Net als Marianne zelf ben ik heel benieuwd waar ze staat in dit topveld”, kijkt De Knegt vooruit naar de wedstrijd van zondag. “Als meervoudig wereldkampioene is ze natuurlijk jarenlang de maatstaf voor de concurrentie geweest. Ze komt deze week al twee keer in actie en dan weten we wellicht al meer wat te verwachten in Dendermonde. Het is goed om haar er weer bij te hebben.” (blg)

Na Ligthart en Asselman kapt ook Holst Enger ermee

Het regent renners die bij gebrek aan nieuwe werkgever er de brui aan geven. Afgelopen weekend raakte bekend dat Pim Ligthart op zijn 32ste ermee stopt. De Nederlander begon zijn carrière in 2011 bij Vacansoleil, reed o.a. drie jaar voor Lotto-Soudal (2014-2016) en kreeg nu geen verlenging bij Total Direct Energie. Ligthart behaalde zes profoverwinningen, waaronder de nationale trui in 2011 de mooiste was. Hij won ook vijf jaar geleden de Grand Prix La Marseillaise.

Jesper Asselman kennen we dan weer van die etappe in waanzinnig regenweer in de Tour de Yorkshire van vorig jaar. Toen reed de toen 29-jarige Nederlander nog voor Roompot-Charles.

Ook de Noor Sondre Holst Enger houdt het voor bekeken. De sprinter is amper 27 jaar maar raakte bij Riwal Securitas verzeild dat met financiële problemen kampt. Sondre Holst Enger is bekend van zijn dansje dat hij bij winst in de Ronde van Kroatië 2016 op het podium maakte. Uiteindelijk bleef het maar bij twee zeges. De AG Driedaagse Brugge-De Panne bleek zijn laatste profwedstrijd. (hc)

B&B Hotels - Vital Concept showt nieuwe truitjes

De Franse formatie B&B Hotels - Vital Concept heeft zijn outfit voor volgende seizoen onthuld. De ploeg houdt vast aan zijn kleurenpalet in een “creatief en harmonieus design”, dat de regio Bretagne symboliseert.

KOERSNIEUWS. Yves Lampaert start seizoen in Vuelta à San Juan, ook Holst Enger hangt fiets aan de haak
Foto: B&B Hotels - Vital Concept

Team Bahrain McLaren wordt Team Bahrain Victorious

De ploeg van onze landgenoot Dylan Teuns heeft een nieuwe naam. Na het afhaken van McLaren als sponsor wordt het team omgedoopt naar Team Bahrain Victorious. “Deze overgang vertegenwoordigt een opwindend nieuw hoofdstuk in de reis van het team dat zijn visie zal versnellen om de ambitie en het optimisme van het Koninkrijk Bahrein aan de wereld te laten zien. De opname van Victorious in de naam van het team dient als een constante herinnering aan het doel om zowel op als naast de motor succes te behalen op het hoogste niveau.”

Bij een nieuwe naam hoort natuurlijk ook een nieuwe outfit.

KOERSNIEUWS. Yves Lampaert start seizoen in Vuelta à San Juan, ook Holst Enger hangt fiets aan de haak
Door Hugo Coorevits
AANGERADEN