Pastoor zendt kerstviering uit via YouTube

Zoersel / Malle -

Geen kerstviering ‘live’ in de kerk en geen middernachtmis: voor gelovigen worden het bevreemdende kerstdagen. Priester Bart Goossens (36) van de pastorale eenheid Heilige Martha en Maria Malle-Zoersel is volop bezig met het opnemen van YouTube-filmpjes om de leemte te vullen.

Afgelopen zaterdag nam de pastoor al een kerstbezinning op met orgelmuziek en zang in de Sint-Pauluskerk van Westmalle. Die uitzending gaat 24 december online via het YouTube-kanaal van Priester Bart Goossens, dat 214 vaste abonnees telt. De voorbije weken postte hij er ook al adventsbezinningen op.

Alles met gsm

Maandag nam priester Bart Goossens zijn kerstpreek op in de kerk van Sint-Antonius. Colin Andries, een jeugdvriend uit Schoten, registreert en monteert alles met zijn gsm. “Ik ben eigenlijk kok van opleiding, maar werk nu in de informatica”, vertelt Colin. “We namen ook al met de iPhone de uitvaart van pastoor Flor Stes in Schoten op, en dat liep prima. Toen werkten we met meerdere gsm’s en camerastandpunten.”

Colin en pastoor Goossens steken heel wat voorbereiding in de uitbouw van de juiste setting. Zo duurde het gisteren lang vooraleer de kerststal en de Drie Wijzen perfect uitgelicht waren. “Binnen in de pastorij deden we ook opnames van de verschillende personages en dieren in de kerststal”, zegt de pastoor.

Nieuwe wereld

“Voor mij was het ook een heel gek jaar. Ik ben hier aangesteld een jaar geleden en heb mijn eerste nacht in de pastorij op kerstavond doorgebracht. Het is moeilijk om in coronatijd parochianen te leren kennen, want er zijn geen huisbezoeken en het verenigingsleven ligt stil. Hopelijk kennen de inwoners mij al wat via mijn filmpjes, maar omgekeerd had ik graag al veel meer mensen in levenden lijven kunnen ontmoeten”, vertelt de jonge pastoor, die zelf de vergaderruimte in de pastorie geschilderd heeft om actief bezig te blijven.

Pastoor Goossens verbleef voorheen in een abdij en was niet actief op sociale media. “Voor mij is dit ook een nieuwe wereld die is opengegaan.”

De vicaris gaat een kerstviering doen vanuit de Sint-Cordulakerk in Schoten die gestreamd zal worden via deze YouTube-link. Wie een eucharistie wil volgen op 25 december, kan daar terecht. “Veel kerkgangers behoren tot de risicogroep, vandaar dat er vanuit het bisdom ontraden wordt om op Kerstmis echt kerkdiensten te houden, voor vijftien mensen. Wie laat je dan toe en wie niet? Met de avondklok is een middernachtmis sowieso verboden.”

YouTube-kanaal priester Bart Goossens: www.youtube.com/c/PriesterBartGoossens

Livestream kerstviering: www.youtube.com/watch?v=TmlUZ_JUgHM

Door kma
MEER OVER HET CORONAVIRUS