Tom Waes beleeft cultuurshock in Vlaanderen en laat zich onder handen nemen door Congolese kapper

 

 ©  Photo News

Zijn vliegtickets voor het vijfde seizoen van Reizen Waes waren al geboekt, maar de luchthavens sloten nog voor hij z’n koffer kon pakken. Geen avonturen in het buitenland voor Tom Waes dit jaar, met dank aan corona. De presentator spendeerde zijn zomer, zoals veel Vlamingen, in eigen land. Wat hij zoal meemaakte tijdens die staycation ziet u binnenkort in Reizen Waes: Vlaanderen.

Wout Desmytere en Tom Vets

150 dagen per jaar spendeert Tom Waes (52) gemiddeld in het buitenland. “Normaal gezien zoek ik in het buitenland de cultuurshock op.” Eigen land was dus onontgonnen terrein voor de presentator. “Ik wist niet goed waar te beginnen. Dus riep ik de hulp van de kijkers in. Ik kreeg meer dan 6.000 tips binnen over vreemde tradities, rare gerechten, mooie plekjes of ontroerende verhalen.”

Voor Reizen Waes: Vlaanderen trok Waes afgelopen zomer door Vlaanderen en Brussel. Het verslag van die trip krijgt u binnenkort te zien, zeven afleveringen lang. De tocht start in de Westhoek en eindigt in het Zoniënwoud. “Raar om zeggen, maar ‘dankzij’ het coronavirus heb ik ontdekt hoe schoonheid ook in kleine verhalen of plekken dichtbij huis vervat zit”, klinkt het. Al liep hij vlak voor de opnames een pijnlijke blessure op. “Ik maakte een smak met mijn motor. Ik had pijn, maar dacht dat die wel zou verdwijnen. Omdat ik er na de opnames nog altijd last van ondervond, heb ik het even laten nakijken in het ziekenhuis. Bleek dat ik onder het mes moest, want de kruisbanden en meniscus waren gescheurd.”

LEES OOK. Opnames van ‘Undercover 3’ moest hij noodgedwongen met een brace onder de kleding doen, maar Tom Waes is nu toch geopereerd

De ingreep kon pas enkele dagen geleden plaatsvinden, want eerst moest Waes beginnen aan de opnames van Undercover 3. Maar die zondagavonden zijn nog ver weg. Eerst dus Reizen Waes: Vlaanderen.

In Limburg ging Tom Waes racen met sledehonden. 

In Limburg ging Tom Waes racen met sledehonden. ©  VRT

En Waes belooft veel mooie verhalen. In Brugge trok hij eropuit met een honderdjarige bootjesman, in Alveringem ontdekt hij een stukje geschiedenis van zijn overgrootvader. Ook in eigen land beleefde hij diverse cultuurshocks. In zijn eigen Antwerpen bleef hij dineren bij een Joodse familie, in het Limburgse Haspengouw vierde hij samen met de lokale sikh-gemeenschap ‘het uur van de zoete nectar’ en in Brussel liet hij zich onder handen nemen door een Congolese kapper.

Een reeks van Tom Waes is natuurlijk nooit compleet zonder een vleugje avontuur. Hij sloeg z’n tent op aan de kerncentrale in Doel, waagde zich in Vlaams-Brabant in de meest onleefbare straat van Vlaanderen en racete met sledehonden door het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Samengevat: “Ik ben blij dat ik deze zomer, een beetje onverwacht, heb ervaren hoe fijn reizen dicht bij huis kan zijn.”

In Brussel liet Tom Waes zich tijdens de opnames voor onder handen nemen door een Congolese kapper. 

In Brussel liet Tom Waes zich tijdens de opnames voor onder handen nemen door een Congolese kapper. ©  VRT

Aangeboden door onze partners

Lees ook