Kritiek op alternatieve kerstboodschap van de Queen: “Gelukkig heb ik mijn lieve Andrew nog”

Bron © Channel 4, The Daily Mail

Naast een officiële kerstboodschap van koningin Elizabeth kunnen de Britten krijgen de Britten elk jaar ook een alternatieve kerstboodschap op Channel 4. En ook zij wisten de Queen te strikken. Maar niet voor een echt gesprek, wel om een geënsceneerd nep-interview. “Ik vind het verschrikkelijk dat Harry en Meghan kozen voor de Canadezen, gelukkig heb ik nog mijn lieve prins Andrew bij me. Het zal wel even duren vooraleer die nog eens naar noord-Amerika trekt”, zegt ze. De grappige beelden - TikTok-dansje incluis- schieten bij veel royalty-fans in het verkeerde keelgat.

Net zoals koning Filip werd ook de kerstboodschap van Queen Elizabeth op voorhand opgenomen en gisteren, op kerstdag uitgezonden. Maar naast die traditionele boodschap is het de gewoonte in het Verenigd Koninkrijk dat er terzelfder tijd een alternatieve, satirische kerstboodschap op Channel 4 wordt afgespeeld.

Dit jaar kon de zender niemand minder strikken dan de Queen zelf. En helemaal tegen de traditie in laat ze in de video een heel andere kant van zichzelf zien. Zonder gêne snijdt de Britse koningin gevoelige en de voor haar meest pijnlijke onderwerpen van het afgelopen jaar aan.

Dat Harry en Meghan hun koffers naar Canada pakten ligt haar nog steeds zwaar op de maag.

“Er zijn maar weinig dingen die nog kwetsender zijn dan het feit dat iemand je vertelt dat ze het gezelschap van Canadezen verkiezen.”

Ook het schandaal rond haar “geliefde” zoon prins Andrew passeert de revue. Hij legde zijn koninklijke taken neer door de blijvende controverse die zijn vriendschap met de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein - veroordeeld voor kindermisbruik en het aanzetten tot prostitutie - veroorzaakte.

Tot slot zei ze ook een TikTok-fan te zijn en waagde de kranige 94-jarige zich aan een dansje.

Maar niets is minder waar, zo blijkt. Channel 4 slaagde erin deepfake-beelden te monteren. Daarmee wilde de zender de tv-kijkers waarschuwen voor de gevaren van fake news.

In zo’n deepfake-video wordt kunstmatige intelligente gebruikt om bestaande afbeeldingen en video te combineren en over elkaar te zetten, zodat het een bijna echt lijkt. De stem van de Queen werd ingesproken door actrice Debra Stephenson, bekend van de Britse soap Coronation Street.

Reacties zijn verdeeld

De reacties op het filmpje zijn verdeeld. Vooral de fans van het Britse koningshuis nemen het op hun krachten.

“Dit is walgelijk. Voor een zender die de gevaren van nepnieuws onderstreept, is het erg teleurstellend om het dezelfde methoden te zien gebruiken als grap. Dit draagt bij aan het normaliseren van de vervaagde grenzen”, reageert iemand op Twitter. „Dit zou illegaal moeten zijn”, schrijft een ander.

Sommige royalty-aanhangers roepen zelfs op om Channel 4 te boycotten, melden Britse media.

Channel 4 zendt sinds 1993 een satirische kerstboodschap uit. Onder meer komieken Sacha Baron Cohen, Rory Bremner en Katie Piper leverden de afgelopen jaren hilarische bijdragen.

AANGERADEN