ZO ZIT DAT. Van het coronavirus tot… de frikandel: dit zijn de best bekeken explainer video’s van 2020

Foto: Het Nieuwsblad

Ook in 2020 beantwoordde Het Nieuwsblad een resem actuele vragen aan de hand van heldere explainer video’s. Het coronavirus was daarbij een onvermijdelijk onderwerp. Het hoeft dus niet te verbazen dat nagenoeg alle best bekeken explainer video’s in het teken staan van de pandemie. Al is er toch één thema dat een grote uitzondering vormt.

10. Voor eens en voor altijd: wat zit er nu écht in een frikandel?

De één kiest misschien liever een Bickyburger en de ander gaat voor bitterballen, maar de Belg blijft toch vooral verknocht aan zijn frikandel. Het ultieme frituurvleesje zorgde al voor veel discussie: is het nu een curryworst of toch een lange hamburger? Ook de inhoud van de populaire worst was al jaren voer voor discussie. Want: wat zit er nu écht in een frikandel?

9. Daarom zijn mannen vatbaarder voor een virus

Dat mannen sneller besmet raken met een virus is mogelijk genetisch bepaald, dat vertelde viroloog Steven Van Gucht na een vraag tijdens de dagelijkse persconferentie. “Virussen erkennen vrouwen als het sterke geslacht”, klonk het. Dat ligt onder andere aan de T-cellen: die worden sneller gedeeld in het lichaam van een vrouw dan dat van een man.

8. Waarom duurt het zo lang om een vaccin tegen het coronavirus te maken?

Sinds maandag zijn ook in ons land de eerste vaccinaties toegediend tegen het coronavirus. Met dank aan Pfizer en BioNTech, die in een tiental maanden een vaccin tegen de ziekte konden ontwikkelen. Maar waarom neemt het maakproces van een vaccin zo veel tijd in beslag?

7. Wat is een pandemie?

Op 11 maart riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het coronavirus uit tot een pandemie. Maar wat houdt een pandemie precies in? En wat gebeurde er in het verleden toen de uitbraak van een ziekte een pandemie werd genoemd?

6. Hoelang blijf je besmet met het coronavirus?

Bij een besmetting met het coronavirus zal de ernst van je symptomen bepalen hoelang je ziek bent. Hoelang verblijft de doorsnee patiënt in het ziekenhuis? En zijn er grote verschillen te merken met mensen die thuis uitzieken?

5. Op deze manier stelt je arts vast of je besmet bent met het coronavirus

Het contacteren van je huisarts is cruciaal wanneer je vermoedt dat je besmet bent met het virus. Maar hoe gaat de arts na het telefoontje van de patiënt te werk?

4. Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Al ruim 638.000 raakten besmet met Covid-19, meer dan 19.000 mensen stierven eraan. De manier waarop het virus zich in ons lichaam nestelt, is dus een zeer belangrijke kwestie. Net als de eventuele gevolgen nadat blijkt dat je geïnfecteerd bent.

3. Helpt een mondmasker tegen het coronavirus?

Intussen is algemeen geweten dat een mondmasker jezelf beschermt tegen de verspreiding van het coronavirus. Eerder dit jaar oogde de situatie echter anders. Door het gebrek aan voorraad was het toen aangeraden om mondmaskers hoofdzakelijk over te houden voor het zorgpersoneel.

2. Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Zo veel mogelijk thuis blijven: dat was wereldwijd de kernboodschap sinds de corona-uitbraak een feit was. Enkele simulaties van The Washington Post tonen op indrukwekkende wijze waarom dat een enorm effect kan hebben op de besmettingscurve.

1. Wat is het coronavirus?

Al in 2019 dook het coronavirus op, maar pas in het voorjaar van 2020 werd duidelijk welke zware gevolgen de ziekte had op onze maatschappij. Voorafgaand op de eerste lockdown introduceerden we alvast het virus. Wat is het precies? Welke klachten gaan ermee gepaard? En hoe wordt het overgedragen?

Door kmlo
AANGERADEN