Brexit-deal kost Vlaanderen 300 miljoen euro, maar glas van Jan Jambon is halfvol: “Rampscenario vermeden”

De Brexit zoals die tussen Groot-Brittannië en de EU is afgesproken, zal Vlaanderen 1 procent van het bbp of zo’n 300 miljoen euro kosten. En toch is Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tevreden met het akkoord dat vandaag officieel wordt ondertekend. Een no deal was immers veel erger geweest.

Aangezien er noch douanetarieven noch quota worden ingevoerd, is een rampscenario vermeden, stelt Jambon. “Er komt zo een eind aan een lange en onzekere periode”, zei de Vlaamse regeringsleider dinsdag in het Vlaams Parlement.

Maar ook deze deal kost ons geld, aangezien de import en export straks onderworpen zal zijn aan douaneformaliteiten en controles. “1 procent van het bbp is zeker in deze coronaperiode een heuse klap”, dixit Jambon. Hij rekent wel op een flinke compensatie vanuit Europa. De EU heeft een spaarpot van 5 miljard euro aangelegd om landen te vergoeden die lijden onder de Brexit. Aangezien twee van de drie criteria – de visserij, de handel met het VK en de rijkdom van een land – positief zijn voor Vlaanderen, ziet het er volgens Jambon goed uit. Concrete bedragen zijn er echter nog niet.

Door fem
AANGERADEN