Standbeeld van Abraham Lincoln verwijderd in Boston

Bron © BELGA

Foto: AFP

In de Amerikaanse stad Boston is dinsdag een standbeeld verwijderd van ex-president Abraham Lincoln (1861-1865). Volgens tegenstanders was het standbeeld, dat Lincoln toont terwijl een zwarte man zijn schoenen poetst, een typisch teken van blanke dominantie en superioriteit.

Lincoln, de zestiende president van de VS, geldt als een van belangrijkste presidenten van het land. Hij was president tijdens de burgeroorlog in de negentiende eeuw en voorkwam dat het agrarische zuiden zich afscheidde. Hij zorgde daarmee ook voor de afschaffing van de slavernij.

Toch stemde een meerderheid van de inwoners van Boston eerder dit jaar voor het verwijderen van het standbeeld. Het beeld toont een rechtopstaande Lincoln, met onder hem een zwarte die knielt en de schoenen poetst van de president. Tegenstanders argumenteerden dat het beeld de “kwetsende vooroordelen jegens de Afro-Amerikanen” bestendigt en dat het bijdroeg aan het onderschatten van hun rol “in de strijd voor de vrijheid van de natie”.

De beeldenstorm in de VS brak dit jaar uit naar aanleiding van de protesten tegen politiegeweld en racisme na de dood van een zwarte verdachte in mei in Minneapolis. Aanvankelijk waren vooral standbeelden van leiders van de zuidelijke staten uit de oorlog tegen Lincoln het doelwit, maar er volgden veel andere beelden.

AANGERADEN