Europese leiders Ursula von der Leyen en Charles Michel ondertekenen Brexit-deal

Bron © BELGA

De voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad, Ursula von der Leyen en Charles Michel, hebben woensdagvoormiddag de Brexit-deal ondertekend. De historische breuk tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zal donderdag om middernacht in werking treden.

De twee Europese leiders ondertekenden het akkoord voor het oog van de camera’s, met Europese vlaggen op de achtergrond. Nu worden de documenten met een vliegtuig van de Britse luchtmacht overgevlogen naar Londen. Daar zal de Britse premier Boris Johnson ook nog zijn krabbel zetten.

Ondertussen is het Britse parlement begonnen met de besprekingen van het handelsakkoord, zodat het akkoord wet kan worden. Het Britse House of Commons, het deel van het parlement waarin de verkozenen zetelen, zal naar verwachting stemmen over het wetsontwerp om 15.30 uur Belgische tijd. Daarna is het aan het House of Lords, waarin de onverkozen parlementsleden zetelen, om het wetsontwerp te bespreken.

Naar verwachting zullen de besprekingen in het Lagerhuis weer enkele uren duren. Dat zou betekenen dat het wetsontwerp geen bindende wet wordt voor woensdagavond.

“Schouder aan schouder”

Michel sprak van een “eerlijk en evenwichtig akkoord dat de fundamentele belangen van de Europese Unie ten volle verdedigt en stabiliteit en voorspelbaarheid schept voor burgers en bedrijven”. Volgens Michel is de EU ook paraat om “schouder aan schouder” met het Verenigd Koninkrijk belangrijke uitdagingen aan te gaan, zoals de klimaatverandering en de globale aanpak van pandemieën.

(lees verder onder de foto’s)

Europese leiders Ursula von der Leyen en Charles Michel ondertekenen Brexit-deal
Foto: AP
Europese leiders Ursula von der Leyen en Charles Michel ondertekenen Brexit-deal
Foto: AP

Het akkoord zal nog worden onderzocht door het Europese Parlement en de Europese Raad. De bekrachtiging door de EU volgt later.

De inwerkingtreding vanaf 1 januari is voorwaardelijk. Die voorlopige goedkeuring moet een al te grote economische breuk aan het begin van het nieuwe jaar voorkomen: de Britten verlaten al op 1 januari de Europese interne markt en de douane-unie, wat het Europees Parlement te weinig tijd geeft om de tekst nog te ratificeren. Dat zal begin volgend jaar gebeuren. Aan de overkant van het Kanaal keurt het parlement de deal wellicht woensdag al goed.

Het handelsakkoord, dat zowat 1.250 pagina’s telt, waarborgt onbeperkte handel van goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zonder tarieven of quota en regelt ook de samenwerking rond onder meer visserij, vlieg- en wegvervoer en energievoorziening.

AANGERADEN