Grote aardverschuiving treft Noors dorp: nog 26 vermisten

Bron © Belga

Een modderstroom en aardverschuiving hebben woensdag het Noorse dorp Ask getroffen en meerdere woningen vernietigd. Meer dan 150 inwoners moesten geëvacueerd worden, zeker vijf mensen raakten gewond.

“Er staan veel huizen in het getroffen gebied”, aldus Roger Pettersen, het hoofd van de politieoperatie. Er is momenteel sprake van 26 vermisten. “Het gaat om mensen die een adres en residentie hebben in de rode zone”, zegt Pettersen. “Het kan gaan om personen die op bezoek zijn bij anderen, in de bergen. Het kan gaan om mensen die geëvacueerd zijn. Maar er kunnen zich ook nog altijd personen bevinden in de zone van de aardverschuiving.”

Hotel

“De situatie vormt een uitdaging. Het is donker en het weer is slecht”, aldus Pettersen. Meer licht zou de operatie vergemakkelijken. “Alle beschikbare middelen worden ingezet, ook helikopters.” Er is personeel naar het getroffen gebied gestuurd om inwoners te evacueren. Ze worden vervolgens naar een nabijgelegen hotel gebracht.

De politie kreeg een oproep voor de aardverschuiving om vier uur ’s ochtends. Er kwam onmiddellijk een grootschalige hulpoperatie op gang. Ask is het administratieve centrum van de gemeente Gjerdrum, ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Oslo.

Door kmlo
AANGERADEN