Zoveel straffe verhalen uit onze muziekgeschiedenis dat er een uitzending van maar liefst 3 uur van wordt gemaakt: de tweede Canvas Popnacht

Foto: Jef Boes

Wegens succes verlengd: net als vorig jaar palmen Jan Delvaux (58) en Jimmy Dewit (49) drie uur lang het scherm in met straffe verhalen uit onze muziekgeschiedenis. Tijdens de Canvas Popnacht onthult het Belpop-duo samen met gastheer Tomas De Soete (44) de Belgische link met onder meer The Beatles en Foo Fighters.

Een marathonuitzending die duurt “tot ze gedaan is”, volgestouwd met anekdotes, beeldmateriaal en muziek. De eerste Canvas Popnacht viel daags na Nieuwjaar 2020 zo goed in de smaak dat Jan Delvaux en Jimmy Dewit meteen een vervolg krijgen. Eentje waarin de lat extra hoog ligt. Met de hulp van het tv-archief van de VRT, waar ze onbeperkte toegang tot hebben. “Beelden van Pink Floyd voor het Atomium, bijvoorbeeld”, zegt Delvaux. “Dat had ik nog nooit gezien. Dat archief is een gigantische schat die nog niet ontsloten is. En wij hebben de sleutel.”

Verwacht dus straffe verhalen uit de Belgische popmuziek. “We doen dit niet voor de freaks die laat willen opblijven om oude concerten te zien, maar voor een breed publiek dat houdt van muziek en verrassingen”, aldus Delvaux. “Pakweg: de link tussen de Beatles en Adamo.” Want die is er, jawel. Net als de Belgische connectie met Foo Fighters: de rockgroep van Dave Grohl heeft met ene Claire Van Herck uit Herselt al tien jaar een tourmanager van bij ons in huis.

Trage tv

Dat al die vondsten leiden tot een tv-show van minstens drie uur, is op z’n zachtst gezegd een gok. Want, zoals Delvaux zelf zegt: “Het enige muziekprogramma op tv dat zo lang duurt, is het Songfestival.” Maar de kijkcijfers van vorig jaar waren goed. De waarderingscijfers zelfs uitzonderlijk hoog. “En wat belangrijk is: wie begint te kijken, blijft kijken. Vorig jaar begonnen we met 50.000 kijkers, maar eindigden we met 200.000. Dat bevestigde dat je af en toe weleens zo’n trage tv kan serveren.”

Komen ook aan bod: de wonderjaren van Bart Peeters, de man die officieel werd verkozen tot slechtste gitarist van België, een clubje Aalstenaars die figureerden in de videoclip van Smells like teen spirit en gesprekken met artiesten zoals Eefje de Visser en Lous and the Yakuza. “Mensen vragen weleens of onze Belpop-verhalen niet stilaan opgeraken”, zegt Delvaux. “Maar hoe langer we dit doen, hoe meer we vinden.”

Zoveel straffe verhalen uit onze muziekgeschiedenis dat er een uitzending van maar liefst 3 uur van wordt gemaakt: de tweede Canvas Popnacht

De Canvas Popnacht

Canvas, zaterdag, 22.10 uur

Door (dvg, isg)
AANGERADEN