Aanslagen Brussel: Raadkamer beslist dinsdag over doorverwijzing verdachten

Bron © BELGA

Foto: BELGA

/ Brussel / Zaventem -

De Brusselse raadkamer doet dinsdag uitspraak over de vraag welke verdachten van de aanslagen van 22 maart 2016 voor het assisenhof moeten terechtstaan en welke doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank. Die uitspraak zal om 9 uur gebeuren, en niet om 14 uur zoals eerder was aangekondigd. Dat meldt het federaal parket. De raadkamerzitting zal wel nog steeds plaatsvinden in de Justitia-site, in de voormalige gebouwen van de NAVO in Haren.

De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, terwijl ongeveer 340 personen gewond raakten. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven, maar in de weken en maanden nadien werden in totaal dertien personen in verdenking gesteld. Een groot deel van hen zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

Het gerechtelijk onderzoek nam net iets meer dan drie jaar in beslag en werd pas eind juni 2019 volledig afgerond. Het federaal parket had vervolgens nog een zevental maanden nodig om zijn eindvordering op te stellen en duidelijk te maken welke verdachten het precies wilde vervolgen en voor welke feiten. Uiteindelijk besloot het federaal parket om voor acht van de dertien verdachten de doorverwijzing te vragen naar het hof van assisen. Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa.

Twee anderen, die een kleinere rol zouden gespeeld hebben, de broers Smail en Ibrahim Farisi, zouden volgens het federaal parket voor de correctionele rechtbank moeten terechtstaan terwijl voor de drie laatste verdachten, Faycal Cheffou, Brahim Tabich en Youssef El Ajmi, de buitenvervolgingstelling wordt gevraagd.

LEES OOK. Nu al klamme handen voor proces over de aanslagen: want wat doen we met de jury?

AANGERADEN