Acht culturele ogen gooien een blik op 2020 (en ook op 2021)

De cultuursector blikt voor een laatste keer terug op 2020 © kvg

Gent -

2020 was muzikaal een wel heel bijzonder jaar. Het aantal concerten op pleinen, in zalen en cafés was beperkter dan ooit. Releases van nieuwe platen werden uitgesteld of in mineur op de markt gebracht. De cultuurredactie van De Gentenaar klopte aan bij concertorganisatoren, zaal- en muziekcaféuitbaters en peilde naar hun favoriete Gentse bands en platen van het voorbije jaar. Vandaag: Veerle Simoens, directeur van Gent Festival van Vlaanderen, Joachim Matthijs van de vzw Anamna, vooral bekend van het muziekfestival Copacobana, en Peter Lesage, artistiek docent aan de Hogeschool Gent / KASK Conservatorium en toetsenman bij Ertebrekers en Toon Vlerick, muzikant bij onder meer Absynthe Minded, Reena Riot en uitbater van muziekcafé Bar Mirwaar in de Burgstraat.

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

4. Naar welke release en/of concert van Gentse artiesten kijk je uit in 2021?

Peter Lesage van Hogeschool Gent / Kask Conservatorium

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

- Monstruos Y Duendes Vol.2 van Myrddin

Wellicht de meest virtuoze muzikant van de lage landen, een ware meester! Voor mij mag de Mia voor beste muzikant elk jaar naar hem gaan. Hoewel ik geen grote kenner van Flamenco ben, lijken zijn composities zeer vooruitstrevend zonder de traditie te verloochenen. Hij beheerst het blijkbaar allemaal!

- Noneketanu van Shht

Niet alleen omdat het studenten van mij zijn geweest, en de coolste kerels ooit zijn, maar ze verleggen de grenzen van de popmuziek met een open blik naar alle vormen van kunst met veel gevoel voor humor. Het zijn in mijn ogen 5 grote talenten die elkaar hebben gevonden op het Kask-Conservatorium. Daar ben ik stiekem toch fier op. En los daarvan heb ik wellicht al meer geleerd van hen dan zij van mij.

- Circle One van Rosa Butsi

Ik ken veel goeie zangers en zangeressen, maar Roos kan ook geweldige songs schrijven! Ze brengt het ook met een natuurlijk gemak. Pure klasse. In haar band spelen ook niet de minste. Trui Amerlinck op bas en Jordi Geuens (Selah Sue) op drums, kortom, het zijn allemaal klassebakken.

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

Rosa Butsi in Miry zaal. Eerste maal dat ik haar live bezig zag en was meteen verkocht. Het was tijdens een Congres voor hoger muziekonderwijs in Europa. Een zaal vol muziekdocenten uit 30 verschillende landen, geen makkelijk publiek dus, maar je kon een speld horen vallen. Betoverend!

Voor de rest heb ik weinig concerten gezien, zelf ook maar amper twee maal gespeeld met Ertebrekers. Een triestig jaar voor de live muziek, maar ik kijk nu vooral vooruit en ik denk het moment dat het weer zal mogen, zal volgens mij een zeer emotioneel geladen momentje zijn.

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

Ik kijk redelijk veel YouTube dezer dagen, op zoek naar muzikale inspiratie. Ik kan heel hard genieten van de Tiny Desk sessies.

En heel wat artiesten, kleine en grote, hebben heel wat muziek gepost, en zo kan je soms binnenwandelen bij hun thuis of in de studio of repetitieruimtes. Die online performances hebben iets heel persoonlijk en intiem.

Ik heb ook het geluk door mijn job als docent aan het Kask-Conservatorium dat ik haast elke week mijn studenten live bezig zie. Het is het mooiste wat er is, om jonge getalenteerde muzikanten creatief te zien ontwikkelen.

4. Naar welke release en/of concert van Gentse artiesten kijk je uit in 2021?

Als je Flip Kowlier een Gents artiest mag noemen, kijk ik het meest uit naar zijn soloplaat. Die was gepland voor 2020, maar door de pandemie uitgesteld. Ik deel ook reeds 20 jaar het podium met Flip, dus het wordt ook nog eens een jubileumjaar.

Hopelijk kunnen we weer gauw live spelen, en ik hoop dit voor alle artiesten en muzikanten die het laatste jaar het zwaar hebben gehad. We zullen eens te meer beseffen wat een fantastisch gevoel het is om voor mensen te spelen.

Veerle Simoens van Gent Festival

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

In 2020 hadden we meer dan ooit tijd om op een andere manier met artiesten en hun muziek kennis te maken. Maar velen hebben hun in 2020 geplande releases uitgesteld, omdat de touring onderbroken was. Die biotoop waarbij artiest, booker, platenlabel en organisator op elkaar inspelen, is door elkaar geschud.

Bij Gent Festival vierden we dit jaar mee 50 jaar Collegium Vocale Gent. Hun verjaardagsbox, met bijna 6 uur muziek, is een nieuwe release van eerder uitgebrachte opnames. Als muziekliefhebber moet je die gewoon standaard in de collectie hebben staan.

2. Het aantal live-concerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

Tijdens Gent Festival hebben we vorig jaar heel veel Gentse artiesten uitgenodigd. Op de slotdag op 3 oktober vroegen we aan 12 groepen om aan de slag te gaan met elk 1 paneel van het Lam Gods.

De hele dag kon je van de ene naar de andere ontdekking gaan kijken, fenomenaal wat daar allemaal gecreëerd is. Ik heb er wekenlang verder van genoten.

Een paar hoogtepunten:

Mattias De Craene en Rien Coorevits: Mattias is geen typische jazzmuzikant, zijn sax is maar een van de middelen waarmee hij zijn verhaal vertelt. Hij kwam met een hele audiovisuele installatie opzetten. Je stapte bijna letterlijk een droomwereld van klank en licht binnen; ik geloof dat ik de hele tijd mijn adem ingehouden heb.

Peenoise: de broers Pinoy haalden hun inspiratie bij de bijbelse broedermoord. Het was één langgerekte wrede slag, maar zo onheilspellend en onwerelds dat je minutenlang met kippenvel op je armen zat. Ik zag de voorstelling om 11 uur in de ochtend en dat was toch meteen even bekomen.

Spectra: de muziek van Dufay, een tijdgenoot van Van Eyck, werd door Isabel Mundry herwerkt. Ze maakt gebruik van minimale schommelingen en verschuivingen, subtiliteiten waarvoor je de oren moet spitsen. De magie die Spectra door de lucht liet zweven was bijna fysiek aan te raken…

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

Compenseren lukt niet, pre-corona zat ik elke dag wel ergens in een of andere concertzaal.

Nog meer dan anders is Spotify een goede vriend. Gewoon wat rondklikken en telkens opnieuw ontdek je wel iets dat je nog niet kende.

En er is ook een goot aanbod aan gestreamde concerten.

Veel mensen zeggen dan “maar het is toch niet hetzelfde als een live concert”. Daar moeten we mee ophouden. Natuurlijk is het dát niet en kan het geen echte beleving vervangen; het is gewoon iets ánders.

Het comfort van je zetel, het niet hoeven rushen na een zware werkdag, glaasje wijn erbij (en jezelf onbeperkt verder inschenken), gewoon wegzappen als het tegenvalt, altijd goed zicht op het podium, geen wriemelaar naast je… Bon, als je de voordelen opsomt dan beleef je er best veel fun aan.

Live concerten sámen beleven, dat komt wel weer, en dan zullen we al die bijhorende emoties weer voelen stromen.

4. Naar welke release en/of concert van Gentse band kijk je uit in 2021?

Ik ga ervan uit dat veel groepen de voorbije tijd in de studio gezeten hebben, en dat er dus komend jaar een soort explosie zal zijn aan nieuwigheden. Ik hoop erop.

Wat de liveconcerten betreft: we hebben geleerd dat we heel kort op de bal kunnen spelen, en dat seizoensplanningen geen must zijn. 2021 mag me verrassen!

Joachim Matthijs van Festival Copacobana

1. Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

Sumi - Sumi

Er zijn een paar echte Gentse kleppers gepasseerd dit jaar (Kosmo Sound, Nordmann, Dijf Sanders…) maar ik heb minstens evenveel genoten van eerste plaat van Sumi, met Mattias & Cyriel van Kosmo Sound.

Ndugu - Ndugu

Ook Ndugu is met hun tweede album goed op weg om een echte Gentse vaste waarde te worden. Moeilijk om hier een etiket op te plakken maar gewoon vree wijze gasten die wijze muziek maken en dat live ook weten over te brengen.

Eefje De Visser - Bitterzoet

Maar zelf ben ik het meest verrast door Bitterzoet. Het nieuwste album van Eefje De Visser stond de laatste weken op repeat. Eigenlijk niet echt mijn type muziek en bovendien geen echte Gentse maar hier ik denk dat we als Gentenaren trots mogen zijn haar hier ergens te hebben rondlopen.

2. Het aantal liveconcerten was dit jaar heel beperkt. Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

Chapulines // Copa Sessions (Villa Anamma)

We zijn 2020 gestart met de intieme Copa Sessions, een talentenwedstrijd in Villa Anamma in functie van ons festival. Op 10/03/2020 hadden we daar slechts onze derde laureaat maar toen al mijn persoonlijke favoriet voor de eindzege: Chapulines. Dat bleek meteen ook mijn laatste concert voor maanden toen we enkele dagen later in lockdown gingen. Het was echter niet de laatste keer want ook op ons coronaproof Copacobana Festival eind september stonden ze maar liefst twee keer op ons podium.

Uma Chine - Ndugu // Trefpunt Vrijhaven Sessies

Deze zomer mocht ik nog meewerken aan het digitaal alternatief van de Gentse Feesten. Vanuit Trefpunt hebben we verschillende activiteiten georganiseerd. Jan Hoozee nodigde een aantal bands uit om een hele dag samen te werken aan een hogekwaliteit video opname. Daarvan herinner ik me vooral Uma Chine en Ndugu, die beelden zijn trouwens nog steeds te bekijken op Youtube onder de naam “Trefpunt Vrijhaven Sessies”.

Copacobana Festival alternatief

Het hoogtepunt van 2020 was voor mij sowieso het Copacobana Festival alternatief dat we eind september hebben kunnen organiseren. Het was een huzarenstuk om op nog geen 14 dagen onze vrijwilligerswerking wakker te schudden en een volledig festival in elkaar te boksen. Maar toen we de mogelijkheid kregen om op de locatie waar we enkele weken een drive/walk-in hadden georganiseerd een echt festival (met zittend publiek) te organiseren hebben we geen seconde getwijfeld. Het resultaat was een festival in 5 shows voor elk 400 bezoekers. Onze bezoekers hadden op voorhand geen idee wat ze zouden te zien krijgen dus dat was best wel bijzonder om zo te programmeren. Ik zag heel veel fantastische sets maar vooral Brik Tu-Tok (met Maxim Storms en Linde Carrijn) die het festival op gang trokken maakten een diepe indruk.

3. Hoe compenseer jij het gemis aan liveconcerten?

Van maart tot september heb ik al mijn energie en creativiteit gegeven om alternatieven tot ontspanning en live muziek te proberen organiseren. Voor mij is live muziek echt brandstof en in een jaar waar publiek een heikel punt was heb ik als organisator van (digitale) alternatieven nu en dan toch het geluk gehad om een concert te kunnen meepikken. Maar na alles gegeven te hebben in september was bij mij even het vat af en heb ik mij gefocust op de geboorte van mijn eerste zoon en enkele andere iets langere termijn plannen gesmeed.

4. Naar welke release en/of concert van Gentse artiesten kijk je uit in 2021?

Doordat ik mijn voelsprieten op dat vlak al enkele weken heb laten rusten ben ik niet 100% mee met wat er concreet zit aan te komen maar het staat vast dat de afgelopen maanden vruchtbare bodem zal geweest zijn waar nog vele jaren schitterende muziek zal volgen. Ik hou vooral mijn ogen open voor die jonge artiesten die op punt stonden om door te breken voor dit alles begon. Ik hoop dat ze de kracht en het geluk vinden om klaar te staan als alles terug aantrekt.

Toon Vlerick van Bar Mirwaar © fvv

Wat zijn uw drie favoriete releases van Gentse bands van het voorbije jaar?

1. ‘Antenna’ van Kosmo Sound

‘Antenna’ is het eerste full album van Kosmo Sound, een bende hardwerkende, jonge muzikanten vooral afkomstig uit jazz die sinds enkele jaren een nieuwe energie en sound brengen als dubcollectief. Na een reeks losse muziek die werd gereleased, waaronder ‘ILAM’, een nummer dat voor mij in het lijstje van beste Belgische riffs hoort, is er nu dit heel geslaagde soms spacy, soms eclectisch full album doordrenkt van heerlijke sounds en originele gitaar-en saxriffs.

2. ‘Sumi’ van SUMI

SUMI is voor mij één van de meeste interessante Gentse bands die de laatste jaren zijn opgedoken. Originele, vaak catchy composities gespeeld door drie jonge topmuzikanten. Heel virtuoos zonder dat het per se zo klinkt. Dromerig en onmiddellijk mee op reis.

3. ‘The Birdsong Sessions’ van Absynthe Minded

Zelf heb ik als muzikant het voorbije jaar ook meegewerkt aan een paar platen. Eén daarvan is bovenstaande. Tijdens de eerste lockdown speelden Bert Ostyn en ik een akoestisch live-streamconcert in de tuin aan ons repetitiekot. Naast micro’s voor de instrumenten en de stemmen werden er ook micro’s in de omgeving geplaatst die verschillende natuurgeluiden registreerden. Dit alles werd -voor de audiofielen- in 3D gemixt tot deze EP.

Van welke drie concerten van Gentse bands genoot je het meest?

1. SUMI, 9 augustus in De Koer.

De Koer slaagde er deze zomer in om toch heel gezellige coronaproof concerten te organiseren. SUMI zette daar in de vooravond een sfeer neer die even toeliet tot ontsnappen.

2. RAMAN, 23 juli in Bar Mirwaar.

In de periode die normaal de Gentse Feesten had moeten voorstellen waren er toch een paar concerten in de concertzaal van mijn café. Simon Raman verbluft bij elk concert. Heel beloftevol en iemand van de nieuwe generatie die ik al het beste toewens als we terug als vroeger muziek kunnen beleven.

3. De concerten die ik zelf heb mogen spelen.

Ik heb als muzikant enorm genoten van de concerten die ik zelf gelukkig nog heb kunnen spelen. De (duo)concerten met Absynthe Minded, een concert met Naomi Sijmons (Reena Riot) in Missy Sippy, het releaseconcert van de ‘Call Us When It’s Over’-plaat die ik met Tiny Legs Tim opnam dit jaar … Daarvoor wil ik de organisatoren nog bedanken, zoiets vergt enorm veel moed in deze tijden.

Hoe compenseer jij het gemis aan live-concerten?

Door terug te denken aan de mooie concerten die er geweest zijn en die er ongetwijfeld nog gaan komen. Even tanden bijten, genieten van de kleine dingen en vooral rustig proberen blijven.

Naar welke release en/of concert van Gentse band kijk je uit in 2021?

Er is geen specifiek concert waar ik naar uitkijk. Ik verlang naar een tijd waar alles weer kan. Een Gent met dagelijks meerdere concerten, volle café’s en nachten die licht ontsporen waar iedereen elkaar terug kan vastpakken en genieten van dit bruisende muziekstadje.

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
Aangeboden door onze partners