Advocaat moet Twitter-account verwijderen na oproep om doodstraf voor virologen

Bron © Eigen berichtgeving

Advocaat Michael Verstraeten Foto: if

Gent -

De Gentse stafhouder heeft advocaat Michael Verstraeten, die tevens de woordvoerder is van de vzw Viruswaanzin, maandagochtend op het matje geroepen. Dat gebeurde na een klacht van Marc Van Ranst, nadat de advocaat opgeroepen had om de doodstraf in te voeren voor virologen. De stafhouder heeft de advocaat nu enkele maatregelen opgelegd. Zo moest de advocaat onder meer zijn Twitter-account opdoeken.

Advocaat Verstraeten werd maandagochtend ontboden bij de Gentse stafhouder, zeg maar de overste van de Gentse advocaten. Er volgde een lang gesprek. De aanleiding was onder meer een filmpje dat Verstraeten op Kerstmis op de website van de vzw Viruswaanzin had gepubliceerd. Die vereniging verzet zich tegen de geldende coronamaatregelen.

In de videoboodschap met de titel ‘Het gruwelijke jaar van de virologen’ argumenteerde Verstraeten dat er niet alleen doden vielen door het coronavirus. Hij meende dat een aantal virologen ook verantwoordelijk zou zijn voor nog tientallen andere overlijdens als gevolg van de strenge maatregelen.

“Doodstraf, publiekelijk uit te voeren”

In de commentaren die volgden op de video, ging Verstraeten nog een stap verder. “Ik ben een tegenstander van de doodstraf. Maar als blijkt dat er inderdaad wereldwijd miljoenen mensen gestorven zijn of zullen sterven door de maatregelen, dan moeten we overwegen om de doodstraf terug in te voeren. Voor de virologen die dat op hun geweten hebben.

LEES OOK. “Advocaat van Viruswaanzin vindt dat rechter doodstraf moet kunnen uitspreken tegen virologen wegens hun “gruwelijke misdaden”

En in een andere post: “Publiekelijk uit te voeren, en te overwegen dat zulks moet gebeuren op een gruwelijke manier. Voor iedereen zichtbaar. Als signaal, dat we het menen.

Viroloog Marc Van Ranst reageerde ontstemd: “Zijn volgelingen zijn aan het radicaliseren. Kan de stafhouder zich even buigen over de fantasieën van deze advocaat?”

Van Ranst zette uiteindelijk zelf stappen: “Ik heb vanmorgen mondeling en daarna schriftelijk klacht ingediend.”

Op de vingers getikt

Waarnemend stafhouder Marnix Moerman oordeelde dat hij effectief tussenbeide moest komen. “Er was een nood om de sereniteit te herstellen”, zegt Moerman.

“Een advocaat heeft het recht op een mening. Hij mag ook een partijdig standpunt innemen. Zo kan er gediscussieerd worden over de doodstraf. Maar dat moet op een serene manier gebeuren. Als je ervoor pleit om de straf publiekelijk en op een gruwelijke manier uit te voeren, dan is dat niet het geval. Als je dat dan ook koppelt aan een specifiek dossier, met name enkele virologen, dan heb je geen sereen debat.”

“Daarom heb ik een aantal maatregelen opgelegd”, zegt de stafhouder, die niet wil verduidelijken om welke maatregelen het gaat. Er zou geen tuchtprocedure zijn opgestart tegen Verstraeten. De stafhouder kan tot één jaar na de feiten zo’n procedure opstarten.

LEES OOK. “Fervente tegenstanders van het mondmasker komen voor de eerste keer samen... met een mondmasker op”

Twitter-account opgeborgen

Het Twitter-account van Verstraeten bleek deze middag plots verdwenen. Dat zou een van de opgelegde maatregelen zijn, die hem door Moerman was opgelegd. De bewuste video zelf staat wel nog steeds op de website.

Advocaat Verstraeten reageert niet op de maatregelen: “Ik kan geen verklaringen afleggen.” Ook dat zou één van zijn voorwaarden zijn.

Verstraeten zou niet gehinderd worden om als advocaat zijn werk verder te zetten. Er zou ook geen verbod zijn om als woordvoerder van Viruswaanzin op te treden.

Door Cedric Lagast
AANGERADEN