Iran legt Zuid-Koreaanse olietanker aan de ketting

De Iraanse Revolutionaire Garde dwong het Zuid-Koreaanse schip aan wal. Foto: AFP

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft een Zuid-Koreaanse olietanker aan de ketting gelegd omdat die naar verluidt olie lekte in de Perzische Golf. Zuid-Korea eist de snelle vrijgave van het schip, en heeft een antipiraterijeenheid naar de Golf gestuurd.

De Hankuk Chemi was op weg van Saudi-Arabië naar de Verenigde Arabische Emiraten met een lading ethanol, toen de Iraanse Revolutionaire Garde aan boord kwam, en het schip aan wal dwong. De bemanningsleden, afkomstig uit Indonesië, Myanmar en Vietnam, zijn opgesloten. Volgens de Iraanse autoriteiten gaat het enkel om een “technische kwestie”, en werd er een onderzoek opgestart.

De Golf is echter al een tijdlang het centrum van een smeulend conflict tussen Iran en verschillende westerse staten. Zeker in de strategische Straat van Hormuz, tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman, zijn er al diverse incidenten geweest. Mogelijk kadert deze actie in dat conflict. Zuid-Korea eist dan ook “de snelle vrijgave” van het schip, en stuurde het antipiraterij-schip Cheonghae naar de Golf.

Door jvh
AANGERADEN