PRAKTISCHE GIDS BK VELDRIJDEN 2021. Slechts twee wedstrijden in Meulebeke: ontdek hier wie, waar, wanneer en hoe!

Wie kroont zich zondag tot Belgisch Kampioen veldrijden? 

Wie kroont zich zondag tot Belgisch Kampioen veldrijden? ©  BELGA

Zondag is het zover: het Belgisch Kampioenschap veldrijden. Maar... waar in normale tijden een BK Cyclocross garant staat voor een heus volksfeest, zal het dit jaar in Meulebeke helemaal anders zijn. Toch kan het nog een wielerfeest worden: ontdek hier met wie, waar, op welke datum en hoe de titelstrijd zal plaatsvinden!

Op welke datum?

De Belgische Kampioenschappen Cyclocross voor Elite vinden plaats op zondag 10 januari 2021 in Meulebeke. Om 13u45 klinkt het startschot bij de Dames Elite, om 15u15 beginnen de heren Elite aan hun titelstrijd.

Waar?

Het BK zal worden afgewerkt op en rond het sport -en recreatiedomein Ter Borcht in Meulebeke. Het parcours biedt een variatie van (kunstmatige) hindernissen aan, waardoor het eerder van techniek dan van kracht lijkt te zullen afhangen.

LEES OOK. PARCOURS BK VELDRIJDEN 2021. Aan hindernissen geen gebrek in Meulebeke

 

Wie?

Als gevolg van de actuele maatregelen die door de autoriteiten in de bestrijding van het coronavirus werden uitgevaardigd, zijn tot 15 januari alleen professionele veldritten toegestaan. De Belgische Kampioenschappen in Meulebeke werden daarom gereduceerd tot één dag: alleen vrouwen én mannen zullen strijden voor de nationale titels bij de elite. Enkel Belgische eliterenners met een vergunning kunnen deelnemen aan het BK, waaronder ook Elite zonder contract en Beloften. Die laatste twee categorieën mogen wel deelnemen (zoals in de huidige crossen) maar er wordt slechts één titel uitgereikt, de deelname van elite zonder contract en beloften wordt bepaald aan de hand van hun ranking. De definitieve deelnemerslijst wordt eerstdaags bekendgemaakt.

Als de Belgische regering de herstart van wedstrijden voor de jeugd toelaat, dan voorziet de Belgische wielerbond op 6 februari nog twéé BK’s op twee verschillende plaatsen voor de overige categorieën. Middelkerke zal dan de nieuwelingen, de junioren, de elite 2 en de beloften ontvangen, in Flémalle werken de aspiranten, masters en elite 3 hun titelstrijd af.

Hoe?

Zonder Covid-19 was het Belgisch kampioenschap veldrijden in de Berengemeente een volksfeest zonder weerga geweest met 15.000 tot 20.000 toeschouwers. Corona gooit echter ook hier roet in het eten:

De belangrijkste maatregel is natuurlijk dat er geen publiek is toegelaten. Fans die zich toch melden, riskeren een boete. Alleen de renners, de technische omkadering van de deelnemers en de organisatiemedewerkers van de wedstrijd, officials, pers hebben toegang tot de wedstrijd. Dus geen feesttenten, VIP-ruimtes of hamburgerkramen. De ziel van de cross wordt zo wat weggenomen, waardoor enkel het sportieve spektakel overblijft.

Waar kan ik het dan wel live volgen?

Het Nieuwsblad is aan zijn status verplicht om alle registers open te trekken voor een BK Veldrijden, zeker nu het publiek moet thuisblijven. Van in de vroege voormiddag zijn onze reporters ter plekke voor de eerste beelden, interviews en analyses op www.sportwereld.be.

LIVE. Volg hier alles over het BK veldrijden in Meulebeke, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat!

Op televisie kan je vanaf 13u30 terecht op ÉÉN met commentaar van Michel Wuyts en Paul Herygers en interviews van Renaat Schotte. De voor- en nabeschouwing wordt gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke.

Wat zijn de weersvoorspellingen?

De komende dagen worden dagtemperaturen net boven het vriespunt verwacht, vrijdag en zaterdag wordt wel nachtvorst voorspeld waardoor het koud zal aanvoelen: zondag voorspellen ze maxima van amper drie graden.

Donderdag en vrijdag wordt ook (winterse) neerslag verwacht, waardoor het parcours er toch wat zwaarder zou kunnen bijliggen. Zondag zou het droog blijven.

Hoe was het vorig jaar?

Laurens Sweeck kroonde zich in Antwerpen na een knappe solo oververdiend tot Belgisch kampioen veldrijden bij de mannen. De zandspecialist was gestart als één van de favorieten en forceerde nog voor halfweg koers de beslissing, mede met dank aan zijn sterke ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal. Het was de eerste titel bij de profs voor de 26-jarige Sweeck uit Schriek, die wel bij de jeugd al vier tricolores had verzameld in elke categorie en een echte kampioenschapsrenner is. Ploegmaat Eli Iserbyt werd tweede, voor titelverdediger Toon Aerts, Tim Merlier en Wout van Aert.

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Erelijst Mannen:

2010 (Oostmalle): Sven Nys

2011 (Antwerpen): Niels Albert

2012 (Hooglede-Gits): Sven Nys

2013 (Mol): Klaas Vantornout

2014 (Waregem): Sven Nys

2015 (Erpe-Mere): Klaas Vantornout

2016 (Lille): Wout van Aert

2017 (Oostende): Wout van Aert

2018 (Koksijde): Wout van Aert

2019 (Kruibeke): Toon Aerts

2020 (Antwerpen): Laurens Sweeck

Bij de vrouwen pakte een oppermachtige Sanne Cant in Antwerpen haar elfde Belgische titel veldrijden op een rij. De 29-jarige Kempense wereldkampioene was op het strand van het Antwerpse Sint-Anneke een klasse te sterk voor haar dichtste belaagsters Laura Verdonschot (tweede) en Ellen Van Loy (derde).

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Erelijst Vrouwen:

2010 (Oostmalle): Sanne Cant

2011 (Antwerpen): Sanne Cant

2012 (Hooglede-Gits): Sanne Cant

2013 (Mol): Sanne Cant

2014 (Waregem): Sanne Cant

2015 (Erpe-Mere): Sanne Cant

2016 (Lille): Sanne Cant

2017 (Oostende): Sanne Cant

2018 (Koksijde): Sanne Cant

2019 (Kruibeke): Sanne Cant

2020 (Antwerpen): Sanne Cant

Meer info op bkmeulebeke.be!

 

(vml)

Lees ook

Nu in het nieuws