Parijs-Nice kiest als scherprechter opnieuw voor La Colmiane (waar Benoot vorig jaar gooi deed naar de eindzege)

Foto: BELGA

De Col de la Colmiane wordt net als vorig jaar de scherprechter in Parijs-Nice, die in 2021 voorzien is van zondag 7 maart tot 14 maart. Vorig jaar was deze top zelfs het eindpunt, want door de eerste lockdown raakte de ‘Koers naar de zon’ niet eens op de Promenade des Anglais. Schachmann pakte er de eindzege ook al werd hij nog hard bedreigd door Tiesj Benoot, die daags voordien in Apt had gewonnen met een late solo.

De 79ste Parijs-Nice is vrij traditioneel van snit. Voor de twaalfde opeenvolgende keer is de start voorzien in het departement van de Yvelines dat net onder de hoofdstad ligt. Vorig jaar was dat Plaisir waar de internationale wielergemeenschap voor het eerst geconfronteerd werd met een uiteenzetting rond corona, nu wordt het Saint-Cyr-L’École.

De eerste dagen bieden altijd sprinters de kans, maar wedstrijddesigner François Lemarchand houdt altijd van wat verrassingen en speelt graag met de wind die in deze regio meestal voorhanden is in deze periode van het jaar. Met een tijdrit van 14,4 km in Gien komt een Victor Campenaerts aan zijn trekken. Op woensdag krijgen we in de rit van Châlon-sur-Saône naar Chiroubles al zo’n 3500 hoogtemeters, wat best pittig is voor het begin van het WorldTour-seizoen.

En dan hebben we La Colmiane, die voor de derde keer in vier jaar wordt beklommen en waar Nairo Quintana vorig jaar voor Arkéa-Samsic de dagwinnaar was. Het is een col die nu zwaar ondergesneeuwd is, maar die Monegasken als Philippe Gilbert en Tim Wellens goed kennen.

Door opnieuw daar bergop te eindigen, wil organisator Amaury Sport Organisation de wereld ook herinneren aan de tragedie van oktober in de vallei van Vésubie toen dorpen werden overspoeld door een modderstroom en een aantal mensen dit natuurfenomeen niet overleefden.

Vier Belgische ploegen

ASO nodigt voor deze editie 23 ploegen uit. Dat zijn 19 WorldTourploegen, waaronder Deceuninck – Quick Step, Lotto-Soudal en Intermarché – Wanty Gobert, het ProTeam Alpecin-Fenix en de Franse teams Total Direct Energie, Arkéa-Samsic en B&B Hotels P/B KTM. Wie wel of niet Parijs-Nice rijdt, is nog niet duidelijk, maar het laat zich aanzien dat wereldkampioen Julian Alaphilippe voor eigen land kiest. Ook al omdat de Mont Brouilly wordt beklommen, waar hij nu al vier jaar geleden de tijdrit won en de basis legde voor een eerste topseizoen. Of Mathieu van der Poel de ‘Koers naar de zon’ rijdt, is afhankelijk van het rittenschema van Tirreno-Adriatico. Later uitsluitsel daarover.

Rittenschema: zondag 7 maart: Saint-Cyr-L’École – Saint-Cyr-L’École (166 km), maandag 8 maart: Oinville-sur-Montcient – Amilly (188 km), dinsdag 9 maart: Gien-Gien (tijdrit 14,4 km), woensdag 10 maart: Chalon-sur-Saône – Chiroubles (188 km), donderdag 11 maart: Vienne – Bollène (203 km), vrijdag 12 maart: Brignoles-Biot (202,5 km), zaterdag 13 maart: Nice – Valdeblore La Colmiane (166,5 km), zondag 14 maart: Nice – Nice (110,5 km).

Parijs-Nice kiest als scherprechter opnieuw voor La Colmiane (waar Benoot vorig jaar gooi deed naar de eindzege)

(hc)

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN