Ajax telt in coronatijden 20 miljoen euro neer voor nieuwe spits

Bron © De Telegraaf

Foto: ISOPIX

Ajax kampt met een spitsenprobleem. Drie goalgetters (Lassina Traoré, Brian Brobbey en Klaas-Jan Huntelaar) zijn namelijk geblesseerd. En dus haalden de Amsterdammers een nieuwe nummer negen binnen. Sébastien Haller (26) komt over van West Ham United en zal een contract tot 2025 tekenen. Ajax betaalt 20 miljoen euro voor de Fransman die zijn medische tests al aflegde.

Trainer Erik ten Hag kent de Franse Ivoriaan uit zijn tijd bij FC Utrecht, waar Haller openbloeide en in 2,5 jaar Eredivisie 41 keer scoorde. In de zomer van 2017 werd hij voor 7,5 miljoen euro verkocht aan Eintracht Frankfurt, dat hem 2019 voor vijftig miljoen euro doorverkocht aan West Ham United.

LEES OOK. West Ham-spits Sebastien Haller scoort fantastische omhaal met een timing waar zelfs Cristiano Ronaldo jaloers op zou zijn

In Engeland liep het minder goed, met zeven doelpunten vorig seizoen en drie dit seizoen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars kreeg Haller in het voorjaar van 2016 voor 5 miljoen euro aangeboden, maar vond de spits destijds niet goed genoeg. Franse media melden deze week dat Haller 25 miljoen euro zou moeten kosten, wat een recordbedrag zou zijn voor Ajax. Maar de Amsterdamse club telde uiteindelijk 20 miljoen euro neer. Anderhalf jaar geleden betaalde West Ham nog 50 miljoen euro voor hem.

Met de transfersom van 20 miljoen euro is Haller de duurste aankoop, qua vaste transfersom, in de clubgeschiedenis van Ajax. De betaling zal gespreid over meerdere jaren gebeuren. Het is toch opvallend in deze coronatijd, waarin personeel is ontslagen en andere werknemers een deel van hun salaris hebben ingeleverd.

Ajax gaat ervan uit dat Haller komende zondag zijn debuut voor de Amsterdammers kan maken in het thuisduel met PSV.

Door Mike Verweij, Vincent Van Genechten, Valerie Van Avermaet
AANGERADEN