VOORBESCHOUWING BK VELDRIJDEN 2021. Wie houdt Wout van Aert van zijn vierde titel?

 

 ©  Marc Van Hecke

Ondanks de pandemie en achter gesloten deuren wordt zondag in het West-Vlaamse Meulebeke toch gestreden om de nationale titels veldrijden. Weliswaar enkel door de profs, al mogen beloften en eliterenners-zonder-contract er ook aan de start staan, zowel bij de mannen als de vrouwen. Wat mogen we verwachten? Wie zijn de favorieten?

Start vrouwen: 13u45

Start mannen: 15u15

Televisie: beide wedstrijden zijn live te bekijken op Sporza

Het parcours: zandheuvel, balkjes, vermogen

Voor alle duidelijkheid: het BK-parcours is in weinig te vergelijken met het parcours van de jaarlijkse Berencross.

Er zijn op het vernieuwde parcours meerdere sleutelmomenten, maar op de twee aangelegde heuvels in de weide, kan met de power het verschil worden gemaakt. Die maken het zwaar en lastig.

Op het einde van de ronde ligt een lange en lastige zandbak. Wie hier in de slotfase als eerste doorkomt, maakt een grote kans op winst.

LEES OOK.PARCOURS BK VELDRIJDEN 2021. Aan hindernissen geen gebrek in Meulebeke

Laurens Sweeck verdedigt zijn Belgische driekleur. 

Laurens Sweeck verdedigt zijn Belgische driekleur. ©  Joren De Weerdt

De favorieten: Van Aert en Cant op stip

Laten we niet onnozel doen: Wout van Aert is zondag de torenhoge favoriet om Laurens Sweeck op te volgen als Belgisch kampioen. Het zou zijn vierde titel zijn nadat hij de voorbije twee winters de driekleur moest laten aan respectievelijk Toon Aerts en Laurens Sweeck. Van Aert stapte laat het seizoen in en is bijgevolg een pak frisser dan zijn concurrenten en heeft, onder normale omstandigheden, ook nog eens een surplus aan talent meegekregen. Zeggen dat Van Aert geen favoriet is, is beweren dat Cristiano Ronaldo een matig scorende spits is.

Hetzelfde verhaal bij de vrouwen, weliswaar iets minder uitgesproken. Sanne Cant beleeft momenteel een minder prettig jaar maar zelfs dan is de uitgeweken Lilse favoriet voor haar twaalfde - u leest het goed - nationale titel op rij. Tegenstand moet komen van Laura Verdonschot, Ellen Van Loy, Alicia Franck en, waarom niet, wegrenster Lotte Kopecky.

LEES OOK. DEELNEMERSLIJST BK VELDRIJDEN 2021. 48 mannen en 24 vrouwen starten in Meulebeke

Zo was het vorig jaar?

Bij de mannen stond Laurens Sweeck als één van de topfavorieten aan de start op de Antwerpse Linkeroever. Het ponton op de Schelde was een leuke eyecatcher maar de beslissing zou toch vallen in de zandstroken van het strand - zeg maar plage - van Sint-Anneke. De beste start is voor uittredend kampioen Toon Aerts maar bij het begin van ronde drie neemt Laurens Sweeck het commando, perfect geholpen door zijn afstoppende collega’s Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Sweeck houdt van het zand, is in conditie en zal de tegenstand nooit nog in koers laten komen. Wout van Aert, net hersteld van zijn val in de Tour, rijdt een moedige wedstrijd rijden maar heeft geen impact op het resultaat. Sweeck heeft ruim de tijd om te vieren, Eli Iserbyt vervolledigt het succes van Pauwels Sauzen - Bingoal en Toon Aerts moet vrede nemen met een derde plaats.

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Ook bij de vrouwen weinig spanning. Sanne Cant leek al in ronde één weg te rijden maar moest in de modder even voet aan grond zetten. Geen probleem, een ronde verder was de Kempense vogel wel gaan vliegen. Ze zagen haar nooit meer terug. Ze, dat waren Laura Verdonschot op de tweede plaats en Ellen Van Loy op de derde plaats.

 

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

 (gvdl)

Lees ook

Nu in het nieuws